Sindicaliştii Poştei Române, miting de protest în faţa Guvernului. Care sunt principalele revendicări

1 săptămână in urmă 12


Sindicaliştii din cadrul Poştei Române organizează, sâmbătă, începând cu ora 10:00, un miting de protest în faţa Guvernului, pentru a solicita conducerii Poştei Române salarii mărite, locuri de muncă sigure şi condiţii de munca decente, informează Agerpres.


Sindicatul Lucrătorilor Poştali din România, care reprezintă aproximativ 18.000 de salariaţi, estimează o participare de circa 2.500 de membri de sindicat veniţi din toate judeţele din ţară.


Sindicaliştii reclamă starea avansată de sărăcie a salariaţilor Poştei Române.


Potrivit SLPR, pentru 17.000 dintre angajaţi, adică pentru aproape 80% din întregul personal, salariul net lunar este sub 1.700 lei, la limita traiului de subzistenţă, în condiţii de muncă foarte grea, solicitantă, de uzură.


Alt motiv al protestului este refuzul categoric al directorului general de a accepta orice negociere referitoare la majorări salariale pentru angajaţi, în sfidarea numeroaselor cereri ale SLPR şi fără a ţine seama de creşterea constantă a preţurilor la energie, combustibili şi produse alimentare.


De asemenea, sindicaliştii invocă şi iminenţa pierderii unui număr semnificativ de locuri de muncă din rândul agenţilor poştali, al factorilor, oficiantelor, diriginţilor, lucrătorilor din tranzite, în urma introducerii unor posibile automatizări, dar şi în lipsa abordării unor noi linii de business.


Salariaţii sunt nemulţumiţi de iniţiativele conducerii companiei de a elimina din contractul colectiv de muncă articolele prin care sunt protejate locurile de muncă şi drepturile salariaţilor. Aceste iniţiative reprezintă cel mai dur atac din ultimii 10 ani lansat de o conducere împotriva propriilor salariaţi, consideră aceştia.


Sindicaliştii enumeră principalele ţinte vizate în vederea şubrezirii contractului colectiv de muncă:


eliminarea dreptului sindicatului de a fi parte activă în elaborarea și evaluarea normelor de muncă;aplicarea rezultatelor normării, fără negocierea cu sindicatul;eliminarea salariilor compensatorii la concediere - minima protecţie pe care o mai oferă angajatorul unui om concediat după zeci de ani de muncă;eliminarea automatului de clase;eliminarea sporurilor de: continuitate și cumul de funcţii (acordat acelor lucrători care suplinesc activități pe care ar fi trebuit sa le facă posibil salariați angajati pe locuri vacante), program fracţionat (un spor generos de 100 lei celor care prin natura locului de muncă lucrează dimineața 4 ore și dupa amiaza încă 4 ore – alocând astfel din viața personală apropae o jumătate de zi).

"Facem apel către Guvernul României şi către liderii coaliţiei de guvernare. Vă solicităm să găsiţi timpul necesar pentru o analiză temeinică şi sănătoasă asupra stării acestei companii", au mai spus liderii sindicali în comunicatul de presă.


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă