Sindicalist de la metrou: „Vor să ne reducă salariile cu 25% timp de doi ani sau să ne plătească doar patru zile pe săptămână”

2 săptămâni in urmă 1

Un membru al Sindicatul Liber de la Metrou, care a participat la greva de la metrou, acuză că ministerul Transporturilor vrea să le taie salariile, dar și pe conducerea Metrorex că „nu discută cu sindicatul decât prin comunicate de presă”.

Zeci de angajați ai Metrorex au declanșat, vineri dimineață, o grevă spontană care a provocat paralizarea Capitalei. „O acțiune ilegală care dă peste cap viața unui întreg oraș”, a spus ministrul transporturilor Cătălin Drulă, despre acțiunea lor.

La rândul lor, oamenii acuză ministrul că vrea să facă reduceri masive de cheltuieli.

”Ministerul Transporturilor vrea să facă reduceri masive de cheltuieli, iar noua conducere a Metrorex caută de unde să taie. Angajații sunt nemulțumiți de faptul că li s-a propus două variante: să renunțe la 25 la sută din salariu timp de doi ani, să se revină, practic la veniturile din 2020 sau să lucreze patru zile pe săptămână, iar o zi să nu fie plătiți. Varianta a doua ar afecta angajații la grupa de muncă specială. Adică, ar trebui să iasă la pensie mai târziu”, a declarat, pentru Libertatea, un membru al Sindicatului Liber de la Metrou, aflat în spatele grevei.

Sindicaliștii au luat decizia de întrerupe activitatea la metrou și din cauza faptului că ”directorul general al Metrorex, Ștefan Paraschiv, i-a dus cu vorba joi seară”.

„Nemulțumiți că noua conducere a Metrorex nu discută cu sindicatul decât prin comunicate de presă, câteva sute de sindicaliști s-au strâns joi seară la stația Piația Unirii. L-au sunat pe directorul general și l-au invitat la discuții. Inițial, acesta a spus că se gândește 20 de minute, apoi a refuzat”, a mai a mai spus omul pentru Libertatea.

În replică, Metrorex a remis vineri dimineață, 26 martie, un comunicat în care menționează că, de fapt, sindicaliștii au refuzat, în repetate rânduri,dialogul.  

”Începând cu ora 23.30, conducerea Metrorex i-a invitat în repetate rânduri la dialog social civilizat pentru a discuta cerintele lor. Aceștia au refuzat dialogul și au ocupat abuziv și ilegal calea de rulare, făcând imposibilă pornirea metroului”, se arată în comunicatul companiei.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă