Sfaturile unui avocat despre cum să ne ferim de promoțiile false de Black Friday. „Prețul ridicol de mic este un semnal de alarmă”

2 săptămâni in urmă 20

Miercuri, 10 Noiembrie 2021, ora 22:45

62 citiri

Sfaturile unui avocat despre cum să ne ferim de promoțiile false de Black Friday. „Prețul ridicol de mic este un semnal de alarmă”

Febra reducerilor e în toi, mai ales că magazinele online și offline se grăbesc să fie primele la startul Black Friday. Deși, tradițional, aceste reduceri ar trebui să dureze o singură zi, multe magazine organizează campanii ce țin 3 sau 7 zile. Toți comercianții promit reduceri uriașe. Dar există și capcane. Tocmai de aceea trebuie să fiți atenți la mai multe detalii și, pe cât posibil, să mergeți către comercianți de la care ați mai comandat și în trecut și ați avut o experiență plăcută.

Iată mai jos care sunt sfaturile specialiștilor vizavi de reducerile de Black Friday.

Prețul ridicol de mic este un indicator bun al faptului că produsul propus spre vânzare prezintă capcane, avertizează specialiștii. “Poate fi vorba despre produse folosite și resigilate sau despre produse cu defecte mai mici sau mai mari de fabricație. Prin urmare, sfatul meu este ca persoanele interesate de achiziționarea de chilipiruri de Black Friday să facă verificările necesare cu privire la produsul dorit, pentru a afla dacă nu cumva produsul face parte dintr-o generație mai veche și este vândut la un preț superior”, a precizat Ioana Doagă, avocat DB Legal.

De asemenea, aceasta menționează că reducerile de preț practicate de vânzători trebuie să se realizeze cu respectarea dispozițiilor legale incidente. Astfel, art. 33 din O.G. nr. 99/2000 privind comercializarea produselor și serviciilor de piață stabilește faptul că orice vânzător care anunță o reducere de preț trebuie să o raporteze la prețul de referință practicat în același spatiu de vânzare pentru produse sau servicii identice.

“Prețului de referință reprezintă cel mai scăzut preț practicat în același spatiu de vânzare în perioada ultimelor 30 de zile, înainte de data aplicării prețului redus. Orice anunț de reducere de preț exprimată în valoare absolută sau în procent trebuie efectuat vizibil, lizibil și fară echivoc pentru fiecare produs sau grupa de produse identice: fie prin menționarea noului preț lângă prețul anterior barat, fie prin mențiunile “preț nou”, “preț vechi” lângă sumele corespunzătoare, ori fie prin menționarea procentului de reducere și a prețului nou care apare lângă prețul anterior barat”, mai menționează Ioana Doagă, făcând referire în special la campaniile din offline.

De asemenea, este important să rețineți că orice cumpărător din momentul în care a primit un produs comandat online are dreptul de a denunța contractul și de a returna produsul achiziționat în termen de 14 zile, daca nu este mulțumit de acesta, fără a fi nevoit să invoce vreun motiv. “În cazul returnării produsului, cumpărătorul își poate primi suma de la comerciant în termen de 14 zile de la primirea produsului”, mai menționează avocatul.

Bugetul românilor de Black Friday: 2.200 de lei

Black Friday este momentul perfect pentru a face economii în cazul în care începeți să cumpărați cadouri de Crăciun – rămâne suficient timp pentru a fi și livrate – sau pentru achiziții majore, cum ar fi obiecte de mobilier, credite sau chiar mașini și vacanțe. În topul categoriilor de interes se regăsesc de asemenea, televizoare, haine, telefoane mobile și electrocasnice mici și mari, potrivit unui studiu realizat în luna octombrie de firma de cercetare de piață Kantar România. Astfel, bugetul alocat în medie pentru achiziții de Black Friday este de peste 2.200 de lei. Iată mai jos câteva dintre ofertele pregătite de retaileri pentru acest eveniment de reduceri.

Citeste si:

Avocatul opozantului rus Aleksei Navalnîi a fost declarat „agent străin”. Procedura umilitoare pe care trebuie s-o urmeze

Ivan Pavlov, unul dintre cei mai importanți avocați ai drepturilor omului din Rusia, a fost trecut în registrul „agenților străini” împreună cu cei patru asociați ai săi. Ivan...

Mega-înșelătorie pe internet de Black Friday. Cum s-au folosit hackerii de numele unui uriaș lanț românesc de hipermarketuri

Atacatorii cibernetici îşi intensifică tentativele de fraudare a utilizatorilor în această perioadă, profitând de viteza cu care facem acţiuni în mediul online. Cea mai recentă...

Sursa: Ziare.com

Adevarul.ro

TelekomSport.ro

ObservatorNews.ro

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă