Sfârșitul banilor cash. Numărul tranzacțiilor digitale va trece de 1.100 de miliarde în 2024

1 lună in urmă 24

Folosirea banilor cash se află într-un declin accelerat, pe fondul creșterii rapide a tranzacțiilor digitale, iar acest lucru va afecta modul în care consumatorii, companiile, guvernele, dar și infractorii vor folosi banii, arată un raport Business Insider Intelligence intitulat „Moartea numerarului‟.

Conform acestuia, numărul tranzacțiilor non-cash va crește de la 672 de miliarde în 2019 la 1.107 miliarde în anul 2024, în urcare cu 64%.

În același timp, volumul plăților transfrontaliere va crește de la 24.800 de miliarde de dolari la 34.900 de miliarde.

Cardul și mobilul

Majoritatea acestor plăți vor fi făcute folosind carduri și portofele digitale, în vreme ce debitul direct va deveni mai popular, în special în Europa.

Debitul direct permite plata automată a facturilor, prin programarea acestora astfel încât sumele necesare să fie luate direct din conturi.

Fraude de 47 de miliarde de dolari pe an la plata cu cardul

De asemenea, fraudele la plata cu cardul vor produce pagube de 47 de miliarde de dolari în 2024, față de 31 de miliarde de dolari în 2019, estimează specialiștii de la Business Insider.

Raportul prezice creșterea reglementărilor în privința accesului la bani pentru consumatori.

Țările nordice, primele economii fără cash

Până la finalul acestui deceniu vom vedea și primele țări unde toate plățile se fac electronic, iar acestea vor fi statele nordice, conform documentului.

Deja în Suedia cele mai multe plăți se fac electronic. Aproximativ 80% dintre cetățeni folosesc carduri, iar 58% dintre plăți se fac cu cardul și doar 6% sunt în numerar, scria în luna decembrie site-ul InterestingEngineering.com, care cita date ale Băncii Centrale a Suediei.

Suedia a fost prima țară din Europa care a adoptat bancnote, iar estimările arată că în 2023 va deveni prima economie fără bani cash.

Revoluția financiară vine pe smartphone

Studiul Business Insider mai estimează că rata de penetrare a telefoanelor mobile va ajunge la 90% în anul 2023, iar acest lucru va duce la un acces mai mare la servicii financiare digitale precum portofelele digitale și „neobăncile”.

Raportul arată că în SUA volumul total de plăți cu cardul va crește de la 6.240 de miliarde de dolari în 2019 la 8.760 de miliarde de dolari în 2024.

Din acestea, comerțul online va ajunge la 1.085 de miliarde, reprezentând 18% din total.

Plățile cu mobilul vor crește și ele de la 166 de miliarde de dolari în 2019 la 477 de miliarde în 2024, acestea urmând să fie 44% din plățile realizate în comerțul electronic.

***

„Școala de bani” este o secțiune publicistică având ca temă educația financiară, finanțată de BCR, dar cu un conținut editorial independent. Aici veți putea citi informații proaspete, analize și sfaturi despre cum să vă gestionați bugetul, soluții de economisire și despre cum să luați cele mai bune decizii în ceea ce privesc veniturile și cheltuielile personale. Interacțiunea oamenilor cu banii e un lucru care se schimbă în permanență, iar informațiile despre cele mai bune practici mondiale, despre riscuri și tendințe ne pot influența viața în bine. BCR nu are niciun control asupra acestor articole, nu le vede înainte de publicare, ele sunt scrise independent de redacția Libertatea.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă