Sfânta Muceniță Sofia și fiicele sale, prăznuite pe 17 septembrie

1 săptămână in urmă 26


Sfânta Muceniță Sofia și fiicele sale Pistis, Elpis și Agapis sunt prăznuite pe 17 septembrie. Ele au trăit în Italia și au pătimit în timpul domniei lui Adrian (117-138).


Cine a fost Sfânta Sofia


Sofia, nume grecesc, înseamnă înțelepciune. Ea a avut trei fiice, pe care le-a botezat cu numele celor trei virtuți teologice: Pistis - credință, Elpis - nădejde și Agapis - dragoste.Prefectul provinciei, Antioh, le-a denunțat împăratului Adrian că sunt creștine. Împăratul le-a poruncit să aducă jertfa zeiței Artemis. Pentru că au refuzat, împăratul a poruncit să fie omorâte doar fiicele, ca mama să sufere mai mult, nu doar chinurile pedepselor, ci și pierderea fiicelor. Fetele au fost martirizate în anul 137. Când au primit moartea, Pistis avea 12 ani, Elpis 10 ani și Agapis 9 ani.Sofia a luat trupurile celor trei fiice și le-a îngropat pe un deal, în afara cetății. După trei zile de rugăciune la mormântul acestora, și-a dat duhul în mâinile Domnului.Mormintele Sfintei Sofia și ale fiicelor sale Pistis, Elpis și Agapis au fost localizate pe drumul roman Via Aurelia. Deasupra acestor morminte s-a ridicat Biserica Sfântul Mucenic Pangratie.Din anul 1992, Sfânta Muceniță Sofia este ocrotitoarea capitalei Bulgariei.


Troparul Sfintei Mucenițe Sofia și al fiicelor sale Pistis, Elpis și Agapis


Mielușele cuvântătoare, prin mucenicie, v-ați adus Mielului și Păstorului, săvârșind călătoria cea către Hristos și credința păzind-o. Pentru aceea, cu suflet vesel astăzi săvârșind pomenirea voastră cea sfântă, minunatelor, pe Hristos Îl slăvim.


Condacul Sfintei Mucenițe Sofia și al fiicelor sale Pistis, Elpis și Agapis


Sfințitele ramuri ale Cinstitei Sofia: Sfintele Pistis, Elpis și Agapis cu darul au arătat că înțelepciunea elinilor este nebunie. Și prin nevoințe arătându-se biruitoare, s-au încununat cu cununa nepieritoare, de la Stăpânul tuturor, Hristos!


Mesaje de Sfânta Muceniță Sofia


„Azi, de ziua numelui, îți urez și eu să fii iubită și să ai parte de tot ce îți dorești. La mulți ani!”


„Cu ocazia sărbătorii zilei tale de nume, îţi doresc multă sănătate şi fericire. Să ai parte numai de zile senine şi însorite!”„Cu ocazia zilei de nume, îți doresc un munte de sănătate, o mare de iubire și un gând sincer de iubire!” „Cu ocazia sărbătorii zilei tale de nume, îți doresc multă sănătate, fericire și tot binele din lume și să ai parte numai de zile senine și însorite!”


„Cu ocazia sărbătoririi numelui, primiţi un călduros mesaj, multă sănătate, multe realizări şi tot ce vă doriţi lângă cei dragi. La mulţi ani, Sofia!”


„Cu ocazia zilei tale de nume îți doresc o oră de liniște, o zi senină, o săptămână de bucurii, o lună de împliniri, un an de prosperitate, un veac de sănătate, fericire și iubire. La mulți ani!”


Ce alți sfinți se pomenesc pe 17 septembrie


Tot pe 17 septembrie facem pomenirea:


Sfintei Mucenițe Agatoclia;Sfinților Mucenici Maxim, Teodot și Asclipiodota;Sfintei Lucia și Mucenicului Geminian, fiul ei;Sfintei Mucenițe Teodota;Sfinților 100 de mucenici;Sfinților episcopi Pilevs și Nil și a celor 46 de mucenici din Palestina;Sfinților Mucenici Haralambie și Pandoleon;Sfinților Mucenici Iraclid și Miron, episcopii Tamasului (Cipru).

Vezi toate sărbătorile religioase de peste an în calendar ortodox 2022!


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă