Sesizarea către Cîțu privind publicarea datelor despre COVID, făcută de Gheorghiță: Nu a fost o plângere, ci o informare. Aceste date trebuie validate înainte de a fi puse în online

1 lună in urmă 1

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiţă, este cel care l-a sesizat pe premierul Florin Cîțu legat de publicarea de către Ministerul Sănătății a datelor privind numărul de teste sau situația vaccinărilor, defalcat pe județe. Gheorghiță a spus, marți, întrebat dacă a făcut o plângere în acest sens, că el a făcut "o informare premierului, la solicitarea dumnealui”. Medicul militar mai susține că, în opinia sa şi a specialiştilor, aceste date trebuie validate "înainte de a fi puse în mediul online", pentru că pot fi "erori de selectare" în centrele de vaccinare și pot apărea ”interpretări eronate”.

Valeriu Gheorghiţă a fost întrebat, marţi, în conferința de presă de la guvern, dacă i-a făcut premierului o plângere cu privire la publicarea de către Ministerul Sănătăţii a datelor referitoare la vccinare şi a răspuns: ”Eu nu am făcut plângere, am făcut o informare premierului, la solicitarea dumnealui, legată de datele privitoare la activitatea de vaccinare, respectiv modalitatea prin care aceste date sunt puse în mediul online şi ce informaţii sunt prezentate”.

Gheorghiţă a explicat şi care ar fi, în opinia sa, problemele legate de publicarea acestor date, el susținând că aceste informații trebuie validate "înainte de a fi puse în mediul online", pentru că altfel pot apărea ”interpretări eronate”.

”Toate aceste informaţii, în opinia noastră şi a specialiştilor, necesită a fi validate înainte de a fi puse în mediul online, pentru că pot să fie erori de selectare în centrele de vaccinare. Aceste erori se corectează cu o întârziere de cel puţin 24 de ore şi (..) pot să genereze o serie de interpretări eronate pe baza unor date care sunt nevalidate”, a arătat Gheorghiţă, citat de News.ro.

Citește și: Ce arată datele privind vaccinarea publicate în premieră, pentru care Florin Cîțu vrea anchetă la Ministerul Sănătății: 12,5% dintre cei vaccinați într-un centru din Cluj sunt persoane eligibile abia în etapa a III-a

Pentru prima dată de la debutul pandemiei în România, Ministerul Sănătății a publicat, în 4 martie, situația testărilor și a spitalizărilor în fiecare județ, precum și situația vaccinărilor în fiecare centru de vaccinare.

Ce spunea Florin Cîțu

Corpul de control al Guvernului se va autosesiza cu privire la respectarea legislaţiei de către Ministerul Sănătății, după ce săptămâna trecută instituția a publicat, în premieră de la debutul pandemiei, datele legate de numărul de teste COVID făcute în fiecare judeţ și situația vaccinărilor din fiecare centru, a anunțat luni premierul Florin Cîțu.

"Am avut o discuţie cu şeful Corpului de control în această dimineaţă. Se autosesizează să vadă dacă au fost respectate toată legislaţia, avizele dacă au fost luate şi vom vedea", a declarat luni Florin Cîţu.

Întrebat la ce avize se referă, premierul a explicat: "Este vorba despre publicarea unor informaţii care ţin de mai multe instituţii şi atunci, natural, trebuia să existe avizul şi acelor instituţii".

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a reacționat pe Facebook după anunțul premierului Florin Cîțu. Voiculescu susține că nu există niciun conflict între el și Florin Cîțu și că premierul a fost interpelat pe acest subiect de către o instituție a statului și a solicitat Corpului de Control să verifice dacă nemulțumirea este justificată: "Aștept să aflu și eu pe cine am supărat și, mai ales, de ce".

Ce spunea Vlad Voiculescu

"1. Transparența deranjează.Premierul a fost interpelat pe acest subiect de o instituție a statului și a solicitat, procedural, Corpul de Control să verifice dacă nemulțumirea este justificată. Vreau să subliniez că aș fi făcut la fel: nu există niciun conflict între mine și premierul Florin Cîțu.2. Transparența nu este negociabilă.Am deschis ușa cabinetului de ministru și am permis accesul unui cameraman la aproape orice întâlnire în fiecare zi a mandatului din 2016. Am cerut transparență atunci când eram în societatea civilă și, mai apoi, din opoziție. Am cerut transparență atunci când guvernul ne mințea că nu lipsesc medicamente pentru bolnavii de cancer ori pentru victimele de la “Colectiv". Am cerut transparență atunci când se ascundeau achiziții de miliarde.Nu o să mă opresc acum. Pentru asta am intrat în politică: nu să perpetuez niște reguli proaste, ci să le schimb - în măsura în care pot.3. Transparența și democrația sunt inseparabile.România este incă din 2013 membră a inițiativei internaționale „Parteneriatul pentru o Guvernare Deschisă “ - "Open Government Partnership", al cărei scop principal este transparentizarea datelor pentru reutilizare. România are un portal de date deschise și planuri naționale pe domenii, inclusiv sănătate , că să publice cât mai multe date. Din 2007, România are o lege, Legea 109, pentru deschiderea datelor din sectorul public. De asemenea, Legea 544/2001 spune expres care sunt excepțiile de la comunicarea sau deschiderea datelor, acestea fiind exprese și limitative. Informațiile publicate de Ministerul Sănătății nu au caracter secret și nu se încadrează în excepțiile Legii 544.4. Transparența nu este doar un cuvânt, e un principiu fundamental în care cred.În țara în care doar 9% dintre oameni au încredere unii în ceilalți și sub 15% au încredere în Guvern și în Parlament, transparență este o promisiune de onestitate față de oameni și de încredere între cetățenii plătitori de taxe și impozite și autoritățile plătite astfel. În plus, pentru a reuși să învingem pandemia cu care ne confruntăm, avem nevoie nu doar de activitatea guvernului, dar și de cooperarea dintre instituții și cetățeni. Pentru ca aceasta cooperare să funcționeze, este important ca cetățenii să știe clar ce face guvernul oricând este posibil.În concluzie, cineva va trebui să găsească un motiv pentru care să nu mai publicăm aceste date, nu noi să oferim un motiv pentru care facem un gest 100% normal.PS Nu cunosc sursa sesizării dar, în spiritul transparenței, aștept să aflu și eu pe cine am supărat și, mai ales, de ce".
Citeşte Articolul Întreg pe Sursă