Sergiu Hanca, interviu emoționant la 5 ani de la moartea lui Ekeng: „În fiecare an dau gol pentru Patrick! Mă ajută de Sus să marchez în amintirea lui!” | EXCLUSIV

1 săptămână in urmă 20

Sergiu Hanca a marcat unicul gol al partidei Cracovia – Gornik, câștigată de echipa sa, iar mijlocașul româna dedicat reușita fostului său coleg de la Dinamo, Patrick Ekeng. Acesta a decedat pe 6 mai 2016, iar în fiecare an Hanca marchează în preajma acestei date și îi dedică reușitele lui Patrick.

Mijlocașul român Sergiu Hanca (29 de ani) este aproape să termine al treilea sezon în tricoul polonezilor de la Cracovia, echipă al cărui căpitan este. Sergiu a acceptat să discute cu ProSport despre golul pe care l-a marcat în ieri în Cracovia – Gornik 1-0. Acesta a dedicat reușita comemorării lui Patrick Ekeng. Hanca a fost coleg cu Ekeng la Dinamo și a fost unul dintre cei mai apropiați jucători de locul în care mijlocașul camerunez a căzut fără suflare în timpul partidei Dinamo – Viitorul 3-3, din 2016.

Hanca vorbește și despre ce a simțit în momentul în care Mirel Rădoi nu l-a oprit la ultima acțiune a echipei naționale, deși a fost pe lista lărgită, dar și despre faptul că vrea să își termine cariera la Dinamo, echipa sa de suflet.

2025 este anul în care se termină contractul pe care Hanca îl are cu Cracovia

PROSPORT: Sergiu, ai marcat golul victoriei în meciul cu Gornik și ai dedicat reușita lui Patrick Ekeng. Ce simți când te gândești la el?

SERGIU HANCA: Anul acesta se împlinesc cinci ani de când Patrick a murit. În fiecare an când am jucat pentru el am și marcat. Doar sezonul trecut nu s-a întâmplat, din cauza pandemiei, pentru că a fost oprit campionatul. Fac acest lucru din respect pentru el, mi-a fost coleg și a fost un om incredibil din toate punctele de vedere. Cred că a fost unul dintre cei mai veseli colegi pe care i-am avut. Era mereu pozitiv, cu zâmbetul pe buze. Nu l-am văzut niciodată trist sau supărat. Chiar dacă nu juca! L-am admirat foarte mult pentru asta! A arătat că era o persoană puternică. 

Ekeng a murit pe 6 mai 2016 din cauza unor probleme pe care le-a avut la inimăEkeng a murit pe 6 mai 2016 din cauza unor probleme pe care le-a avut la inimă

”Anul acesta a fost dificil, în sezonul viitor ne batem pentru trofee!”

PSP: Ce sentimente te încearcă?

SH: Mă încearcă un sentiment destul ciudat când mă gândesc la el pentru că a murit chiar lângă mine. Am fost aproape de el pe teren când s-a întâmplat. În fiecare an, când se apropie comemorarea decesului său, eu joc doar în amintirea lui. Pentru mine, golurile marcate sunt dovada că el vede și apreciază de acolo din Ceruri faptul că mă gândesc la el. Cred că mă ajută de Sus să înscriu pentru a dedica golurile amintirii sale.

Imediat după gol, Hanca a arătat camerelor TV un tricou dedicat lui EkengImediat după gol, Hanca a arătat camerelor TV un tricou dedicat lui Ekeng

PSP: Cum a fost pentru tine și Cracovia sezonul care aproape s-a terminat?

SH: A fost destul de dificil pentru că am plecat cu minus cinci puncte la începutul sezonului, iar apoi au fost foarte multe situații în care nici eu nu știu cum a reușit antrenorul nostru să gestioneze situația. Am avut mulți jucători infectați cu COVID, apoi alții s-au accidentat. Reveneau doi din izolare, erau depistați pozitiv alți doi. Reveneau ei, se accidentau trei jucători și tot așa. A fost greu! Ne-am schimbat obiectivul pe parcurs pentru că nu am avut ce să facem. Aceste lucruri ne-au făcut să fim mai puternici mental și mai puternici ca echipă, iar la  anul sunt sigur că ne vom bate pentru a câștiga trofee.

”Mirel Rădoi poate să formeze o echipă națională pentru turnee finale!”

PSP: Pentru tine personal cum a fost acest sezon?

SH:  La fel! A fost destul de dificil din punct de vedere mental pentru că am avut o accidentare destul de urâtă. Eu până acum nu am fost obișnuit să am accidentări. Nu am avut niciodată probleme nici măcar de ordin muscular. S-a întâmplat acum și accidentarea m-a ținut aproape trei luni departe de gazon. M-a afectat pentru că târziu am înțeles cum merg lucrurile. La început m-am consumat și m-am agitat pentru că nu puteam să joc. N-am avut ce să fac și am înțeles într-un final că trebuie să am răbdare să mă vindec și apoi să joc din nou meci de meci foarte bine și să îmi pot ajut echipa.

PSP: Ai fost din nou convocat în lotul lărgit al echipei naționale, dar Mirel Rădoi nu te-a oprit la ultima acțiune. Te-a frustrat  acest lucru?

SH: Cred că în momentul în care antrenorul echipei naționale a României face selecția trebuie să fim toți ”pro” alegerilor sale. Să le acceptăm și să ne adunăm toate energiile pentru ca echipa națională să câștige. Indiferent dacă suntem opriți la lot sau nu. Nu m-a demoralizat, ba chiar m-a ambiționat. Am fost acolo, am lucrat cu dânsul și știu exact ce așteptări are de la fiecare. Din punctul meu de vedere este un antrenor foarte pregătit pe toate planurile. Mă refer aici atât tehnic-tactic cât și la pregătirea mentală a jucătorilor. Cred că Mister Rădoi poate să formeze o echipă națională care să se califice la turnee finale. 

Mirel Rădoi este susținut de Hanca, cu toate că selecționerul nu l-a chemat pe mijlocaș la ultima acțiuneMirel Rădoi este susținut de Hanca, cu toate că selecționerul nu l-a chemat pe mijlocaș la ultima acțiune

”Dinamo a luat șase puncte importante! Au de muncă în continuare!”

PSP: Ok, dar totuși nu ai fost convocat deși deveniseși un obișnuit la lot. Chiar nu te-a afectat?

SH: Toate aceste treburi care nu se întâmplă cum aș vrea eu, sunt doar niște lucruri ce mă fac să muncesc mai mult. Am să îmi aștept ocazia atunci când mi se acordă. Bineînțeles că de fiecare dată când îmi regăsesc numele pe lista lărgită a selecționaților sunt mândru pentru că înseamnă că lumea se uită la mine. Iar atunci când rămân în lot pentru o acțiune este o mare mândrie pentru mine. În același timp este și o confirmare a faptului că fac lucrurile bine. 

15 goluri în 69 de meciuri a marcat Hanca pentru Cracovia, în campionat, all-time

PSP: Cum ți se pare situația de la fostul tău club, Dinamo?

SH: Este foarte important că după o perioadă neagră au legat două victorii, cu Voluntari și Viitorul. Sunt șase puncte importante, mai ales că ei sunt încă jos în clasament. Sper din tot sufletul să o țină pe aceeași linie. Cu siguranță moralul lor este unul bun acum. Există un clișeu în fotbal cum că victoriile aduc victorii, dar este plin de adevăr. Au de muncă în continuare pentru că e foarte dificil și în play-off și în play-out. Mai ales acum, pe final de sezon, când multe echipe sunt în scădere de formă, iar jucătorii sunt obosiți fizic și mental. Cred că acum caracterul și ambiția vor face diferența pentru a trece de acest moment greu.

”Vreau să mă retrag de la Dinamo și să devin antrenorul echipei!”

PSP: După ce ți se va termina contractul cu Cracovia, iei în considerare să revii la Dinamo? 

SH: Sincer să fiu, nu știu ce se va întâmpla după ce mi se termină contractul cu cei de aici. Cert este că asta este una dintre dorințele mele. Vreau să mă întorc la Dinamo, clubul la care m-am simțit cel mai bine în România. Este echipa cu care am ținut de când eram copil și la care visam să ajung să joc. Îmi doresc să mai îmbrac tricoul lui Dinamo și să mă retrag din Ștefan cel Mare. După care, de ce nu, să antrenez această echipă!

Sergiu Hanca îi laudă pe suporterii lui Dinamo pentru proiectul DDBSergiu Hanca îi laudă pe suporterii lui Dinamo pentru proiectul DDB

PSP: Proiectul DDB a ajuns la peste 15.000 de membri. Ce părere ai?

SH: Ce au făcut suporterii lui Dinamo este unic în România. Nu s-a mai întâmplat și nu cred că se va mai întâmpla vreodată. Ei mai au nevoie doar de un sponsor foarte puternic care să vină alături de ei. Cred că asta le mai lipsește. Cu siguranță, dacă fanii vor fi alături de acești sponsori care ar susține echipa, s-ar face lucruri mărețe. Dar aș vrea să mai adaug ceva legat de suporterii lui Dinamo.

18 goluri în 95 de meciuri a marcat Hanca pentru Dinamo, în Liga 1

PSP: Te rog.

SH: Îmi doresc foarte mult ca fanilor dinamoviști să li se construiască un stadion pentru că suflarea dinamovistă chiar merită o arenă nouă, pe măsura a ceea ce fac ei pentru echipă. Un sponsor puternic care să vină alături de fani și un stadion nou ar face ca Dinamo să devină o echipă extrem de puternică în România. 

The post Sergiu Hanca, interviu emoționant la 5 ani de la moartea lui Ekeng: „În fiecare an dau gol pentru Patrick! Mă ajută de Sus să marchez în amintirea lui!” | EXCLUSIV appeared first on Prosport.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă