Senatorii jurişti au adoptat raport de respingere pentru cererea DNA privind avizarea urmăririi penale în cazul lui Florian Bodog

3 săptămâni in urmă 8

Comisia juridică a Senatului a adoptat luni raport de respingere pentru cererea DNA privind avizarea urmăririi penale în cazul fostului ministru al Sănătăţii Florian Bodog. Votul în Comisia Juridică a fost secret, iar şase senatori au votat „pentru”, şase s-au abţinut şi un senator a votat „împotrivă”, arată un comunicat de presă al USR-PLUS.

Raportul Comisiei juridice urmează să fie supus votului plenului Senatului, vot care este secret şi se exprimă prin bile.

Liderul deputaţilor PSD Alfred Simonis a anunţat că senatorii social-democraţi vor vota pentru încuviinţarea urmăriri penale în cazul fostului ministru al Sănătăţii Florian Bodog.

Vicepreşedinta Comisiei juridice Elena-Simona Spătaru a declarat, pentru News.ro, că USR-PLUS va cere ca votul la plen să fie, tot cu bile, însă la vedere, pentru a vedea fiecare senator dacă îşi asumă votul şi cum şi-l asumă.

„Eu cel puţin şi colegii mei de la USR-PLUS o să cerem ca votul să fie, el va fi oricum cu bile, dar să fie la vedere. Acolo să vedem cine îşi asumă votul. Fiecare senator, pe conştiinţa lui, când bagă bilele le ascunde sau le arată. Să vedem dacă îşi asumă fiecare votul şi cum şi-l asumă”, a afirmat Spătaru, pentru News.ro.

„Se pare că cei care s-au abţinut nu înţeleg că rolul nostru aici este unul strict procedural, noi nu ne pronunţăm pe vinovăţia sau nevinovăţia unui cetăţean român acest lucru fiind strict apanajul justiţiei”, a explicat Simona Spătaru, potrivit comunicatului de presă al Alianţei.

La rândul său, Cosmin Poteraş a precizat că rămâne de văzut „dacă ceilalţi senatori vor înţelege prejudiciul moral pe care sunt pe cale să i-l aducă domnului senator şi, la plen, să voteze pentru ridicarea imunităţii”.

„Noi nu suntem instanţă de judecată şi nu ne pronunţăm asupra vinovăţiei dacă domnului senator, în cazul în care votăm pentru ridicarea imunităţii. Dacă domnul fost ministru se consideră nevinovat, e normal să nu-i prejudiciem dreptul de a dovedi asta în instanţă. Rămânând aşa, întotdeauna asupra domnului Bodog va plana suspiciunea comiterii unei fapte nedemne. Urmează să vedem dacă ceilalţi senatori vor înţelege prejudiciul moral pe care sunt pe cale să i-l aducă domnului senator şi, la plen, să voteze pentru ridicarea imunităţii”, a declarat Cosmin Poteraş.

DNA a solicitat avizul Senatului pentru urmărirea penală a fostului ministru al Sănătăţii Florian Bodog, fiind a doua oară când o astfel de solicitare îl vizează pe acesta.

Florian Bodog este suspectat de abuz în serviciu, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată, fapte comise în perioada în care era ministru. Concret, procurorii spun că a acţionat în mod direct pentru ca o persoană angajată în funcţia de consilier personal să îşi încaseze drepturile salariale pe o perioadă de 12 luni fără să se fi prezentat la serviciu şi fără să fi prestat serviciile la care era obligată prin contract. Mai mult, fostul ministru ar fi semnat în locul persoanei respective o serie de acte.
Fostul ministru este suspectat de abuz în serviciu, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată.

„Concret, în perioada februarie 2017 – ianuarie 2018, demnitarul (care în prezent nu mai ocupă funcția de ministru), deși cunoștea că persoana angajată în funcția de consilier personal nu s-a prezentat la serviciu și nu a prestat activitățile la care era obligată prin contractul individual de muncă și fișa postului, ar fi atestat în mod nereal prezența acesteia la locul de muncă prin semnarea foilor colective de prezență și nu a luat măsuri pentru sancționarea disciplinară. Astfel, consiliera ministrului de la acea dată ar fi obținut drepturi salariale care nu i se cuveneau în cuantum de 75.656 lei, suma ce ar reprezenta prejudiciu la bugetul ministerului respectiv.
În același context, în perioada februarie – octombrie 2017, în vederea producerii de consecințe juridice, fostul ministru ar fi falsificat semnăturile persoanei respective pe două contracte individuale de muncă și pe o declarație pe proprie răspundere”, se mai arată în comunicatul DNA.

Citeşte şi: Florian Bodog: Dacă Ludovic Orban şi-a pierdut răbdarea, nu are decât să îşi „de-a” demisia

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă