Senator USR PLUS: Managementul medical din spitale trebuie separat de cel administrativ

1 lună in urmă 10

Senatorul USR PLUS Cristi Berea sustine ca metehnele sistemului sanitar pot fi combatute prin separarea managementului medical de cel administrativ, el afirmand ca spitalele trebuie conduse asemenea unor companii, fara numiri politice in functiile executive.

Cristi Berea afirma, intr-un comunicat de presa, ca sistemul medical a trecut in ultimii ani prin schimbari si reorganizari permanente, iar "pacientii si rudele lor au resimtit consecintele, adesea nefaste".

Parlamentarul USR PLUS considera ca "metehnele existente in sistemul medical public pot fi combatute separand doua lucruri esentiale, managementul medical de cel administrativ".

"Reforma sistemului medical presupune mai multe etape, iar una inseamna eliminarea numirilor politice din functiile executive. Spitalele trebuie sa fie conduse asemenea unor companii, care sa includa planuri de afaceri, obiective financiare asumate si definite, planuri de investitii si indicatori de performanta", afirma Cristi Berea.

El sustine ca mediul politic si-a exercitat adesea influenta in numirea directorilor de spital, la nivel local sau national, iar aceasta practica trebuie sa inceteze.

"USR PLUS isi asuma public transparentizarea concursurilor din sistemul public. De exemplu promovam in social media posturile scoase la concurs pe data de 22 aprilie pentru conducerea Casei de Asigurari de Sanatate din fiecare judet pentru a atrage cat mai multi specialisti catre aceasta institutie care joaca un rol extrem de important in sistemul medical si decontarea tratamentului pacientilor. Acelasi principiu trebuie aplicat si pentru conducerea spitalelor din subordinea autoritatilor locale sau centrale", afirma Berea.

El face apel catre directorii de spitale sa publice planul de management prezentat in momentul in care au fost numiti, pentru a putea vedea daca acele persoane merita sa ramana in functii.

"Romanii isi vor recapata increderea in calitatea actului medical si a conditiilor din spitale atunci cand vor vedea achizitii si investitii realizate in mod transparent. Iar transparenta inseamna credibilitate si promoveaza meritocratia", conchide senatorul USR PLUS.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă