Șeful Pentagonului, după ce 10 rachete au bombardat o bază cu soldați americani din Irak: Vom face tot ce este necesar pentru a ne apăra

2 luni in urmă 2

SUA vor „tot ceea ce este necesar pentru a se apăra” după tirul cu rachete asupra unei baze care adăposteşte soldaţi americani în Irak, a declarat şeful Pentagonului, Lloy Austin, într-un interviu difuzat duminică şi citat de AFP.

Zece rachete au lovit miercuri baza aeriană de la Ain al-Assad, provocând moartea unui subcontractant civil american. SUA s-au abţinut pentru moment să acuze direct una dintre facţiunile armatei irakiene pro-Iran pentru acest atac, precedat de mai multe altele cu acelaşi mod de operare în ultimele săptămâni.

„Noi îi încurajăm pe irakieni să acţioneze cât mai rapid posibil pentru a ancheta asupra incidentului şi ei sunt pe cale să o facă”, a afirmat Austin pentru canalul ABC, precizând că ţara sa adună încă informaţii asupra autorilor.

„Dar puteţi să vă aşteptaţi ca noi să-i tragem întotdeauna la răspundere pe cei vinovaţi pentru acţiunile lor”, a adăugat el. „Mesajul pentru cei care au comis un astfel de atac este să se aştepte că noi vom face tot ceea ce este necesar pentru a ne apăra”.

„Vom lovi dacă credem că aceasta este ceea ce trebuie să facem într-un moment şi acolo unde alegem să o facem”, a spus el în continuare. „Ne rezervăm dreptul de a ne proteja trupele”, a subliniat şeful Pentagonului.

Canalul de televiziune citat l-a întrebat pe ministrul american al apărării dacă Iranul a fost informat că represalii nu înseamnă o escaladare.

„Cred că Iranul este în întregime capabil să evalueze lovitura şi activităţile noastre şi va trage propriile sale concluzii”, a răspuns Austin.

„Dar ceea ce trebuie să înţelegem din asta încă o dată este că noi ne vom apăra militarii şi că răspunsul nostru va fi gândit, adecvat. Sperăm că ei vor face ceea ce trebuie”.

Noile tiruri cu rachete intervin într-un context de tensiuni între Washington şi Teheran asupra programului nuclear iranian şi a perspectivei negocierilor pentru relansarea acordului din 2015 destinat să-l încadreze.

sursa: Agerpres.ro, sursa foto: Pixabay

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă