Șeful OMS Europa: Vaccinurile anti-Covid ”ar putea crea un fals sentiment de siguranță”

2 săptămâni in urmă 10

Majoritatea țărilor din Europa rămân ”vulnerabile” pe perioada pandemiei de coronavirus, chiar dacă vaccinurile oferă o speranță, a declarat, joi, Hans Kluge, directorul regional pe Europa al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), confom Agerpres, care citează dpa.

Statisticile OMS spun că, în ultimele săptămâni, numărul infectărilor la nivel global și al deceselor a scăzut. Cu toate acestea, Kluge consideră că cifrele sunt ”prea mari”, subliniind că există ”o linie subțire între speranța unui vaccin și un fals sentiment de siguranță”.

În opinia acestuia, țările ar trebui să urmărească atent focarele de coronavirus și răspândirea în comunitate a tulpinilor mai transmisibile, a precizat oficialul OMS, referindu-se la tulpinile descoperite în Marea Britanie și Africa de Sud.

7,8 milioane de persoane imunizate cu două doze în Europa

Începând de miercuri, 17 state și teritorii din regiunea europeană a OMS au avut o incidență în 14 zile de peste 400 de cazuri la 100.000 de locuitori. Șeful OMS Europa a avertizat, în acest context, că relaxarea ”prea rapidă” a restricțiilor riscă să pună în pericol ”avansul obținut cu greu”.

„Deciziile de ridicare a restricţiilor sociale şi de sănătate publică trebuie susţinute cu date, pe baza evaluării epidemiologice şi a capacităţii sistemului de sănătate”, a afirmat el.

Potrivit statisticilor OMS, 7,8 milioane de persoane au fost imunizate cu cele două doze de vaccin în 29 din cele 37 de țări care au început vaccinarea, ceea ce înseamnă echivalentul a doar 1,5% din populație.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă