Șeful Gărzii de Mediu Tulcea, care nu a văzut cimitirul animalelor de la Smârdan, pus sub control judiciar

3 săptămâni in urmă 2

Nicolae Acceleanu, șeful Gărzii de Mediu Tulcea, nu a găsit nimic la controalele făcute la incineratorul din Smârdan, unde mai apoi jandarmii și Parchetul au descoperit mii de animale moarte îngropate. În plus,  Aceleanu a cerut printr-un act către Enel să nu le taie energia electrică incineratorului, după ce compania de utilități îl prinseseră pe patronul Cazacioc furând curent. 

E a doua punere sub acuzare, după ce miercuri patronul incineratorului, Gelu Cazacioc, a fost reținut pentru 24 de ore.

Garda Națională de Mediu a spus joi pentru Libertate că i-a cerut directorului Aceleanu din Tulcea să se autosuspende, după ce acesta a fost pus de procurori sub control  judiciar, fiind cercetat ca suspect într-un dosar legat de ceea ce surse judiciare au numit ”bomba ecologică  din localitatea Smârdan”. 

Nicolae Aceleanu a fost joi prezent la sediul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța, iar procurorii i-ar fi transmis că este cercetat penal. 

În 2019, directorul Gărzii de Mediu a controlat, fără rezultat, incineratorul. În același an a intervenit pentru patronul companiei în fața Enel. Aceleanu a spus că obiectivul „este de interes național” și că închiderea acestuia ar reprezenta o catastrofă. Între timp, Prefectura Tulcea ar fi clarificat faptul că incineratorul nu este nicidecum un obiectiv de interes național, iar documentul s-ar afla la dosar, susțin surse locale.

„Aceleanu a-a autosuspendat ca urmare a unei discuții avute cu mine și doamna comisar general Mărioara Gâtej. I-am cerut să se autosuspende având în vedere subiectul delicat de-acolo. I-am spus că ar fi mai bine pentru imaginea instituției să facă un pas înapoi”, a spus Andrei Corlan, consilier al Comisarului General al Gărzii Naţionale de Mediu.

În locul lui Nicolae Acceleanu va rămâne Cristian Greavu, până acum comisar în cadrul Comisariatului Județean Tulcea din cadrul Gărzii de Mediu.

E a doua suspendare

Acceleanu și comisarul Costel Ifrim au controlat de 5 ori, în 2018 și 2019, incineratorul cu probleme de la Smârdan, Tulcea și nu au descoperit nimic. Asta în ciuda deselor plângeri venite din partea locuitorilor din Smârdan și Brăila, care acuzau un puternic miros de hoit.

Acceleanu și-a mai pierdut postul de comisar-șef al Gărzii de Mediu Tulcea în 2009. „De când a venit domnul Acceleanu la conducerea Gărzii de Mediu din Tulcea, nu a mai fost nicio acţiune de control la Alum”, spunea șeful Gărzii Naționale de Mediu de atunci, Silvian Ionescu, pentru Agerpres.  Compania Alum a fost găsită vinovată în 2009 că a poluat Delta Dunării cu un nor cu sodă caustică. Acceleanu a revenit pe post în 2014, după ce a câștigat un proces, conform Ziarului de Tulcea

Acceleanu e al doilea personaj din cazul incineratorului Cazacioc pus sub învinuire, după Gelu Cazacioc, reținut ieri pentru 24 de ore.  El a fost prins în flagrant furând curent pe 12 martie, asta după ce Libertatea arătase, cu doar 8 zile înainte, că făcuse același lucru în 2019.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă