Șeful Departamentului de Medicină al Universității California spune de ce a devenit viața și mai riscantă pentru persoanele nevaccinate

3 săptămâni in urmă 13


Robert M. Wachter, șeful Departamentului de Medicină de la Universitatea California din San Francisco, SUA, notează, într-un editorial semnat în cotidianul american Washington Post, că persoanele care încă nu s-au vaccinat anti-COVID se află în „cel mai periculos moment”, pentru că, spune el, "dacă virusul ne-a învățat ceva este faptul că nimic nu este simplu".


„Știm că persoanele care sunt complet imunizate sunt protejate împotriva infecțiilor și a bolilor grave și sunt mai puțin susceptibile de a transmite virusului și altora. Vaccinurile sunt cu adevărat un miracol”, spune președintele Departamentului de Medicină de la reputata insituție californiană


„Dar iată veștile proaste: viața a devenit și mai riscantă pentru persoanele nevaccinate, în special pentru cei care nu au avut niciodată Covid-19”, notează Wachter, care afirmă că persoanele cu infecții anterioare se încadrează într-o categorie „de mijloc", deoarece sunt "cel puțin parțial protejate, dar necesită vaccinare pentru a crește nivelul și durabilitatea imunității”.


Motivele pentru care persoanele nevaccinate prezintă un risc mai mare în acest moment sunt împărțite de specialistul american în trei categorii: biologice, comportamentale și politice.


Riscul biologic: „Corpul uman nu a evoluat, virusul a făcut-o”


„Corpul uman nu a evoluat pentru a fi mai puternic în combaterea noului coronavirus, așa că, dacă sistemul nostru imunitar nu este pregătit să lupte împotriva bolii, vulnerabilitatea noastră rămâne neschimbată. În timp ce tratamentele pentru Covid-19 s-au îmbunătățit de la începutul pandemiei, șansele de spitalizare și rata de deces după infecție nu au scăzut prea mult”, explică Robert M. Wachter.


Oamenii nu au evoluat, cu siguranță virusul a făcut-o. Varianta B.1.1.7, raportată pentru prima dată în Marea Britanie, este acum cea mai răspândită formă de virus din SUA. Această tulpină este cu aproximativ 50% mai contagioasă și simptomele sunt cu până la 60% mai grave.

Robert M. Wachter:

Riscul comportamental: „Oamenii neimunizați lasă garda jos”


În ceea ce priveste comportamentului uman, notează Wachter, „pe măsură ce un procent mai mare din populație este vaccinată, numărul cazurilor, al spitalizărilor și al deceselor va scădea, probabil”.


„Văzând cifrele în scădere, oamenii neimunizați ar putea concluziona că lucrurile au devenit mai sigure și lasă garda jos. Problema este că cifrele - rate de pozitivitare descendente, număr mai redus de spitalizări și de decese - pot masca realitatea. Situația se poate îmbunătăți la nivelul populației vaccinate, însă se poate înrăutăți în grupul nevaccinat”, spune specialistul.


Paralela între cei nevaccinați și fumători


„Luată împreună, curba generală arată o îmbunătățire moderată. Ar fi ca și cum ai privi un grafic al cazurilor de cancer pulmonar la o populație a cărei rată de nefumători este în creștere. Dacă fumătorii observă scăderea ratei cazurilor, ajung la concluzia că fumatul a devenit mai sigur și decid să adauge un pachet pe zi. Riscul pentru ei va crește”, explică Wachter.


Înclinarea de a acționa după cifrele bune, dar parțial înșelătoare, va influența, de asemenea, liderii politici, notează șeful Departamentului de Medicină de la Universitatea din San Francisco.


Riscul politic: relaxarea restricțiilor, expunere pentru persoanele neimunizate


„Acești oficiali sunt supuși unei presiuni uriașe pentru a deschide economia și ar putea considera reducerea numărului de cazuri ca fiind un motiv suficient pentru a reveni la normalitate. Mesajele lor optimiste și impactul deschiderii barurilor, restaurantelor ori sălilor de sport vor provoca în continuare expunerea la viruși în cazul persoanelor neimunizate”, observă Wachter.


Wachter speră ca situația să nu fie, totuși, atât de gravă pe cât i se pare.


„În fiecare zi, mai mulți oameni nevaccinați trec la categoria vaccinată. Pe măsură ce grupul imunizaților crește, impactul general asupra cazurilor face viața mai sigură pentru persoanele nevaccinate. Dacă ratele cazurilor scad într-o comunitate după vaccinărea mai multor persoane, persoanele nevaccinate vor fi expuse unui risc de infectare mai mic”, arată profesorul.


În cele din urmă, deoarece primele grupuri care au fost vaccinate au fost cele cu cel mai mare risc de expunere la virus și de deces, cele expuse astăzi tind să fie mai tinere și mai sănătoase, indivizi al căror risc de boală severă și deces este relativ scăzut. Deși departe de zero.

Robert M. Wachter:

„Cel mai simplu ar fi ca toți să ne imunizăm când ne vine rândul”


Wachter încheie cu o listă de soluții:


Convingeți persoanele nevaccinate că - în ciuda optimismului general - de fapt, riscurile pot fi mai mari decât înainte.Convingeți persoanele nevaccinate că acesta este cel mai rău moment pentru a lăsa garda jos. Ar trebui să poarte în continuare măștile sanitare, să păstreze distanța și să evite zonele aglomerate, chiar și când își văd prietenii vaccinați bucurându-se de „libertate”.

„Cel mai ușor e ca toată lumea să se imunizeze când îi vine rândul. Problema ar fi rezolvată”, conchide Robert M. Wachter.


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă