Șeful Consiliului Economic și Social, replică pentru premierul Cîțu: A lipsit dezbaterea publică pe proiectul bugetului

1 lună in urmă 1

Bogdan Simion, președintele Consiliului Economic și Social (CES), i-a dat o replică premierului Florin Cîțu, care acuzase instituția că a dat aviz negativ proiectului de buget și proiectului unei OUG cu măsuri fiscale, deși în trecut avizase favorabil proiectele guvernelor PSD – Dragnea.

”Suntem nevoiți să constatăm că a lipsit dezbaterea publică și dezbaterea cu partenerii sociali și cu organizațiile neguvernamentale ale societății civile, pe aceste proiecte de importanță fundamentală pentru societate. Impactul finanțării propuse pentru educație, sănătate și asistență socială, impactul asupra lucrătorilor din sectorul privat și din cel public și impactul asupra mediului economic, precum și multe alte aspecte foarte importante, nu au putut fi suficient înțelese și discutate de cei interesați cu reprezentanții Guvernului”, arată președintele CES într-o declarație de presă.

Mai mult, Bogdan Simion susține că instituția nu a avut suficient timp de dezbatere: ”necesitatea analizării acestor proiecte de acte normative de către Consiliul Economic și Social într-un termen foarte scurt a afectat capacitatea noastră de a realiza propriile consultări și de a intra în profunzime în analiza noastră. Astfel, avizul nefavorabil dat de Consiliul Economic și Social pe aceste proiecte de acte normative reflectă atât impactul economic și social al măsurilor propuse, așa cum este văzut de membrii Plenului, cât și carențele legate de dialogul social și civic”.

Guvernul a cerut vinerea trecută avizul Consiliul Economic și Social referitor la proiectele legii bugetului de stat și legii asigurărilor sociale de stat, iar luni seară a solicitat avizul, în regim de urgență, pe un proiect de OUG privind măsuri fiscal-bugetare cu impact social și economic important, potrivit președintelui instituției. (Foto: InquamPhotos – Octav Ganea)

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă