Seful Consiliului Concurentei: "Metroul bucurestean este un monopol lipsit de orice control, platit de toti locuitorii tarii"

2 luni in urmă 2

Metroul din Bucuresti este un monopol lipsit de orice control, platit de intreaga populatie a tarii, a afirmat, luni, Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei, in cadrul evenimentului online PRIA Competition 2021.

Consiliul Concurentei a solicitat Metrorex o analiza a costurilor si separarea activitatii de transport public de celelalte activitati comerciale.

"Ma bucur ca vad in ultima vreme un numar de greve, cum ar fi cele din minerit, de la huila, greve la mineritul de uraniu, greva de la metrou de la sfarsitul saptamanii trecute, toate astea sunt semne ca ceva se misca in economia noastra si ca Guvernul ia masuri sa inchida din problemele pe care le ducem cu totii in spinare de mai multi ani", a aratat Chiritoiu.

In opinia sa, grevele sunt niste simptome ale faptului ca exista o problema si ca organismul politic lupta cu ea.

Cardul de masa Up Dejun iti aduce discounturi de pana la 50% la categorii precum: abonamente de servicii medicale Regina Maria, curierat DPD, card de carburant OMV Petrom, produse de birotica si papetarie Lecom, solutii de digitalizare, tracking GPS flota auto de la iTrack si altele. Obtine oferta AICI!

"Ceea ce este un lucru bun, ca incercam sa rezolvam aceste probleme care s-au acumulat de multi ani. Trebuie solutii care sa tina cont de problemele sociale si de datoria statului de a oferi alternative oamenilor, pentru ca nu e ok sa punem populatia sa plateasca taxe ca sa sustinem activitati teoretic economice, pentru ca nu este o activitate de binefacere, ci una economica, iar sarcina ei este sa genereze un plus. Insa multe companii de stat nu genereaza niciun plus, ci genereaza minusuri, ceea ce este contrar ideii de activitate economica si de economie de piata si este impotriva interesului nostru national. In loc sa consumam banii pe care ii luam de la oameni pe autostrazi, pe spitale, scoli, ii dam pentru companii care distrug valoare, care cauzeaza pierderi", a continuat el.

Conditie privind analizarea consturilor

Potrivit acestuia, Consiliul Concurentei a aprobat noul contract din Metrorex si Ministerul Transporturilor privind acordarea subventiilor doar cu conditia realizarii unei analize a costurilor.

"Problema la metrou este ca e un monopol lipsit de orice control. Oamenii aia, pana acum, puteau sa-si puna orice costuri credeau ei, nimeni nu le limita costurile, ce salarii credeau ei, rezulta o nota de plata si se duceau cu nota de plata la stat. Nu cresteau (preturile - n.r.) ca sa nu suparam populatia si atunci gaura asta, care era nelimitata, era prezentata statului, iar statul o platea. E un fel de a spune ca statul o platea, ca statul nu are niciun ban al lui, statul nu poate sa plateasca decat luand din banii cetatenilor", a subliniat presedintele Consiliului Concurentei.

El considera ca este o ironie faptul ca metroul din cel mai bogat oras al tarii este platit din banii populatiei din intreaga tara.

"Deci restul de 18 milioane de romani platesc ca cei mai bogati romani, bucurestenii, sa aiba metrou. Si daca ar fi fost platit doar de catre bucuresteni, nu si de restul Romaniei, tot nu e in regula sa am o companie care doar vine cu note de plata. Si nu exista un control al acelor costuri", a precizat Chiritoiu.

Comparatie cu alte tari

Acesta a recomandat comparatia cu metrouri din alte tari. "Metroul de la noi trebuie sa se compare cu alte metrouri, sa vedem care sunt cheltuielile la noi, tinand cont de costurile de la noi si de pretul fortei de munca din Romania. Deci trebuie sa vedem care sunt costurile rezonabile. Sa existe o metodologie de calcul in care spunem cam cat ar trebui sa coste calatoria cu metrou si, in fine, este o decizie politica cat luam din bilete si cat platim ca subventie, dar macar costul acesta total, cat consuma compania, nu poate fi nelimitat, trebuie sa existe o metodologie clara de estimare a costurilor rezonabile", a sustinut Chiritoiu.

Totodata, Consiliul Concurentei a cerut separarea activitatii de servicii publice de metrou si si cea de activitati comerciale, pentru a exista o evidenta separata a lor, a adaugat el.

Circulatia trenurilor de metrou a fost blocata vineri, 26 martie, de un protest spontan al unor reprezentanti ai sindicatului USLM in statia Piata Unirii, acestia coborand in tunel, pe calea de rulare, si impiedicand pornirea la timp, conform programului normal, a trenurilor de pasageri.

CITESTE SI:

LIVE VIDEO Operatiunea de extragere a navei Ever Given. Vasul gigantic a fost repus in miscare dupa aproape o saptamanaA murit si al doilea barbat torturat de politistii de la Sectia 16. A fost gasit in locuinta unui cunoscutUn cunoscut medic roman, diagnostic sumbru dupa protestele din strada: "Scapa cine poate. Dumnezeu cu mila!""O mana de om pe strazi, in frig". Viata de film a lui Florin Nita, eroul Romaniei contra Germaniei. A muncit la o fabrica de cozonaciAncheta de amploare dupa ce un cosciug COVID a fost gasit la o groapa de gunoi de la marginea Capitalei
Citeşte Articolul Întreg pe Sursă