Șeful CNCD, despre restricțiile din timpul pandemiei: "Din ce văd în București, oricine poate intra aproape oriunde cu certificatul altuia"

1 lună in urmă 24

Luni, 25 Octombrie 2021, ora 22:11

159 citiri

 "Din ce văd în București, oricine poate intra aproape oriunde cu certificatul altuia"

Președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Asztalos Csaba, a declarat luni, pentru B1 TV, că restricțiile în contextul pandemiei trebuiau impuse prin lege, nu prin Hotărâre de Guvern. Chiar și așa, în țările europene în care a fost impus certificatul verde COVID, această măsură nu a fost considerată discriminatorie.

Șeful CNCD a mai spus că România nu are până acum „instumentul legal adoptat de Parlament pentru a putea reglementa clar, precis și accesibil pentru cetățeni modalitatea de utilizare a certificatului verde”, iar Parlamentul ar trebui să vină mai repede cu o astfel de lege.

Asztalos Csaba mai afirmat că e important și cum se aplică legea. Acum, în multe locuri, oricine poate intra cu certificatul COVID al altuia.

„Aceste legi trebuiau adoptate încă din iulie – august, chiar și condiționările impuse prin Hotărârea de Guvern azi, adică utilizarea certificatului verde (în mall-uri și hoteluri). Ridică o problemă de legalitate pentru că orice limitare a drepturilor și libertăților fundamentale, potrivit art. 53, alin. 1 din Constituție, se pot face ”numai prin lege”, or Hotărârile de Guvern sunt acte administrative.

Asztalos Csabaa mai spus că acum există în Parlament un proiect de lege privind obligativitatea prezentării certificatului verde pentru angajații din sănătate, fie el sistem public sau privat, iar partidele ar trebui să se pună de acord și să-l adopte într-o săptămână.

„Consorțiul universităților din România solicită asigurarea cadrului legal pentru utilizarea certificatului în universități, ceea ce înseamnă că noi nu avem instumentul legal adoptat de Parlament pentru a putea reglementa clar, precis și accesibil pentru cetățeni modalitatea de utilizare a certificatului verde. Nu e impotriva nimănui nicio măsură de acest gen, din contră, e pentru protecția vieții tuturor, mai ales a celor care nu au imunitatea dată de vaccinuri

Important e cine controlează și cum se aplică legea. Din ce văd eu în București oricine poate intra aproape oriunde cu certificatul altuia, fără să existe efectiv un control clar”, a mai declarat Asztalos Csaba, pentru B1 TV.

Citeste si:

Comunitatea romilor - o promisiune pentru mai târziu

După trei decenii în care guvernanții au ignorat minoritatea romă din România, în care s-au folosit de ea doar pentru a fi o ștampilă pe buletinele de vot, romii continuă să fie...

Cum s-au schimbat declarațiile oficialilor în funcție de cum a bătut valul 4 al pandemiei. De la ”am oprit pandemia”, la ”vorbim de o catastrofă”

Valul patru al pandemiei de coronavirus a lovit puternic România, iar politicienii au fost surprinși și luați pe nepregătite. Au trecut în decurs de numai câteva luni de la afirmații precum...

Sursa: Ziare.com

DigiSport.ro

ObservatorNews.ro

DigiSport.ro

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă