Șeful Armatei din Suedia, despre riscul unui conflict major cu Rusia: „O confruntare militară există încă din 2014”

2 săptămâni in urmă 29

Duminica, 02 Ianuarie 2022, ora 13:36

119 citiri

Şeful Statului Major al Forțelor Armate Suedeze, generalul Micael Bydén, s-a întâlnit recent cu omologul său american, generalul Mark Milley, pentru a discuta despre amenințarea reprezentată de consolidarea prezenţei militare ruse la granița cu Ucraina.

Potrivit defenseromania.ro, într-un interviu acordat publicaţiei Defense News, generalul Micael Bydén a spus că această întâlnire, dar şi următoarele care vor avea loc la Washington fac parte din eforturile Suediei de a aprofunda cooperarea în domeniul apărării cu SUA.

Generalul suedez a susţinut clar şi răspicat că nu mai este pentru nimeni un secret că de-a lungul anilor Rusia a devenit un factor provocator în regiunea de nord a Europei.

''A existat un semn clar al activităților sale în 2014, iar operațiunile în Crimeea continuă. Este încă un război care se desfășoară în sud-estul Ucrainei și ceea ce se întâmplă acum în jurul Ucrainei este, desigur, în atenția noastră'', a precizat Bydén.

Întrebat cum vede desfăşurarea de forţe militare ruse la graniţa cu Europa şi cât de aproape suntem o confruntare militară, generalul Bydén este de părere că pentru a înţelege ambiţiile Rusiei în materie de securitate trebuie înţeleasă retorica pe care acestea o promovează.

,,O confruntare militară există încă din 2014. Nu ar trebui să subestimezi niciodată o țară care și-a consolidat capacitățile militarea de-a lungul ultimilor ani. Ascultă-le retorică, ascultă-le mesajele. Este evident că au ambiții. De asemenea, își protejează interesele pe termen lung. Dacă ne apropiem sau nu acum de un conflict major, nu aș intra în această discuție. Dar aceasta este într-adevăr întrebarea care se pune în acest moment și de aceea este atât de important să vorbim cu partenerii noștri’’, susţine Bydén.

Şeful Statului Major al Forțelor Armate Suedeze susţine în interviul acordat Defense News că nici în momentele cel mai puţin tensionate nu a încetat să-şi ia ’’ochii și urechile’’ de pe Rusia, deoarece exista o bună înțelegere a capacităților militare pe care această ţară le are, iar de-a lungul timpului a dovedit că le pot folosi pentru a-și atinge scopurile.

Acesta este de părere că nu ar trebui să fim surprinşi dacă Rusia acționează, iar cel mai important este să încercăm să anticipăm când se va întâmpla.

Rugat să ofere câteva informații despre abordarea Rusiei în ceea ce privește războiul, atât în ​​Crimeea, cât și asupra comasării de noi trupe la graniţa cu Ucraina, generalul Bydén a precizat că armata rusă a desfăşurat aici cele mai noi echipamente militară, cum ar fi sisteme de război electronic și avioane fără pilot (UAV-uri).

’’[Ruşii n.a] sunt experți în ceea ce ei numesc „război neliniar” – pe care alții l-ar numi „război hibrid”. Poate fi militar, diplomatic sau economic. Ei știu exact cât de departe pot merge înainte de trecerea unui prag care ar duce la un conflict tradițional. Sunt gata să-și folosească resursele militare și vor profita de această oportunitate cât timp ea există. Atâta timp cât este în concordanță cu interesele lor – să fie din nou o mare putere, să-și protejeze teritoriul – ei sunt capabili și pregătiți’’, susţine șeful Statului Major al Forțelor Armate Suedeze.

Generalul Bydén a conchis că Occidentul este pregătit astăzi mai bine decât era acum câțiva ani să facă faţă unei acţiuni militare ruse la scară largă.

Citeste si:

 „Complet inacceptabile”

Exigenţele formulate de Moscova în legătură cu NATO, în special cu privire la îngheţarea extinderii acesteia în Europa, sunt "complet inacceptabile", a afirmat luni Suedia, non-membru, ci...

Rusia susţine că propunerile sale privind securitatea au ca scop evitarea unui scenariu militar

Propunerile privind securitatea prezentate Statelor Unite de către Rusia sunt o încercare de a transforma un scenariu potenţial militar într-un proces politic, a declarat sâmbătă ministrul...

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă