Ședință la PNL. Liberalii discută varianta premierului prin rotație PSD – PNL

3 săptămâni in urmă 10

Conducerea Partidului Național Liberal se reuneşte la ora 19.00, în ședința video online a Biroului Executiv (BEx), pentru a stabili dacă liberalii acceptă varianta PSD de rotaţie a premierilor într-un viitor guvern și numele de prim-ministru cu care PNL va merge la consultările de la Cotroceni, în funcție de finalizarea negocierilor dintre cele trei partide.

După 6 zile de negocieri între președintele PNL, Florin Cîțu, președintele PSD, Marcel Ciolacu, și liderul UDMR, Kelemen Hunor, singura necunoscută rămasă privind formarea unei coaliții guvernamentale a rămas numele premierului.

Președintele liberal Florin Cîţu a susținut astăzi, 16 noiembrie, că va fi o singură propunere de premier din partea unei coaliţii PNL-PSD – UDMR, însă a precizat, de asemenea, că PNL vrea să dea primul premierul, dacă se va alege varianta rotaţiei dintre partide privind funcția de șef al Executivului.

„Domnul președinte are atribuțiile de a desemna premierul. PNL va veni cu o variantă. Împreună cu cei de la PSD, trebuie să găsim această variantă și mergem împreună. Nu o să mergem fiecare partid cu o variantă de premier, că atunci nu are sens să mai facem coaliție”, a spus Cîțu, după întrevederea de la Parlament cu PSD și UDMR.

În schimb, prim-vicepreședintele PNL Lucian Bode a fost mai categoric. „Opinia mea este ca PNL să dea prim-ministrul. Chiar dacă vom avea o decizie în ceea ce priveşte rotaţia pentru poziţia de prim-ministru, PNL cred că este îndreptăţit să solicite această poziţie la prima rotaţie”, a spus Bode, la Palatul Parlamentului.

Iar prim-vicepreşedintele liberal Rareş Bogdan a spus luni seară, 15 noiembrie, că varianta rotației premierilor la guvernare între PSD şi PNL nu a fost trecută prin forurile statutare ale PNL. „Despre chestiunea premierului, să fie prima dată un premier PSD, nu cred că vreun lider PNL, de la președintele partidului la altcineva, are curajul să propună așa ceva”, a spus el.

Marcel Ciolacu: Așteptăm decizia PNL

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a spus la finalul negocierilor cu PNL, UDMR şi minorităţi de astăzi că social-democraţii agreează o rotaţie a premierilor şi așteaptă ca PNL să ia o decizie în acest sens.

„După ce există o decizie că şi PNL acceptă rotaţia, atunci vom intra în negocieri şi vom hotărî. Cred că totuşi ponderile parlamentare contează cel mai mult într-o negociere. PSD este pregătit să ducă toate negocierile posibile ca să deblocăm această situaţie”, a afirmat el.

Întrebat dacă PNL ar putea avea întâietate în propunerea de premier, Marcel Ciolacu a spus că și liberalii trebuie să fie de acord, mai întâi, cu varianta prin rotaţie a premierilor.

Kelemen Hunor: Fiecare vrea să fie primul. E înghesuială mare

Iar preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat și el, după negocierile pentru formarea Guvernului cu PNL şi PSD de astăzi, 16 noiembrie, că cele trei partide nu au ajuns la o înţelegere privind rotaţia premierilor, pentru că fiecare partid vrea să fie primul.

Întrebat cine va da primul premier, Kelemen Hunor a răspuns că PNL și PSD nu au căzut de acord: „Aici, colegii noştri nu s-au înţeles şi fiecare doreşte să fie primul. Ei trebuie să decidă şi am înţeles că asta va fi decizia de astăzi a liberalilor, dacă acceptă ideea de rotaţie, dar cine urcă primul, aici nu ştiu, nu îmi dau seama, e înghesuială mare”.

Discuţiile dintre PNL, PSD și UDMR vor continua şi miercuri, 17 noiembrie, a mai transmis liderul UDMR.

Două luni și jumătate de criză politică

Criza guvernamentală a început pe 1 septembrie, după ce premierul Florin Cîțu l-a revocat pe ministrul USR al justiţiei, Stelian Ion, pentru că acesta ar fi refuzat să avizeze Programul de investiţii Anghel Saligny. Drept urmare, pe 7 septembrie, vicepremierul Dan Barna şi cei cinci miniştri USR-PLUS și-au depus demisiile la Guvern.

Pe 5 octombrie, Guvernul Cîțu a căzut la moţiunea de cenzură iniţiată de PSD și susținută de USR și AUR. Guvernul Cîțu a fost demis prin votul Parlamentului la mai puțin de 11 luni de la învestire.

Pe 11 octombrie, Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Dacian Cioloș, dar guvernul propus de USR a picat votul din Parlament.

Președintele l-a desemnat apoi premier pe Nicolae Ciucă, dar acesta a anunțat pe 1 noiembrie că îşi va depune mandatul, în contextul în care nu și-a asigurat o susținere parlamentară pentru un guvern minoritar PNL – UDMR, iar șansele ca guvernul său să treacă de Parlament erau minime.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă