Şedinţa de Guvern. A fost aprobată rectificarea bugetară. Florin Cîţu: „Deficitul bugetar pentru anul 2020 a fost majorat la 9,1 la sută din PIB”

3 luni in urmă 2

Florin Cîţu, ministrul Finanţelor, a anunţat că a fost aprobată a treia rectificare bugetară.

„Deficitul bugetar pentru anul 2020 a fost majorat la 9,1 la sută din PIB, respectiv 96 de miliarde de lei, construit pe o constracţie economică de 4,2 la sută, cu deflator PIB de 4 la sută şi un PIB nominal de 1095 de miliarde lei „, a precizat Cîţu.

Ședința de Guvern de luni, 23 noiembrie. Principalele declaraţii făcute de premierul Ludovic Orban

Ludovic Orban: Este OUG privind rectificarea legii bugetului de stat şi OUG privind rectificarea legii bugetului asigărilor sociale de stat. Este necesară această rectificare pentru că am avut o situaţie care a generat noi şi noi provocări şi cheltuieli. A trebuit să facem faţă la reglementări nou apărute.

Este absolut necesară adoptarea acestei OUG cu privire la rectificarea  bugetului de stat pentru a atinge câteva obiective: Primul – asigurarea resurselor pentru plata pensiilor. Se ştie că am crescut punctul de pensie cu 14 la sută şi este necesar să asigurăm resursele financiare pentru plata pensiilor.

Ședința de Guvern de luni, 23 noiembrie. Mai mulţi bani pentru sănătate şi şomaj tehnic

De asemenea, este necesară asigurarea resurselor financiare pentru plăţile din cadrul măsurilor active, indiferent că este vorba despre şomaj tehnic sau despre măsurile active pentru programul flexibil de muncă.

Este necesară o creştere a cheltuielilor în domeniul sănătăţii, în special la bugetul Casei asigurărilor de sănătate pentru a face faţă cheltuielilor sporite din domeniul sănătăţii, provocate de pandemia de COVID.

Am alocat sume suplimentare pentru investiţii la Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei pentru a putea face faţă plăţilor din cadrul programelor de investiţii locale.

A fost necesară rectificarea bugetară pentru a putea asigura resurse financiare suplimentare pentru plăţile care au apărut în cursul acestui an, fie că e vorba despre plăţi pentru despăgubirea fermierilor ale căror suprafeţe au fost afectate de secetă, fie că e vorba de plăţi pentru decontarea subvenţiei la motorină.

Ludovic Orban: „Trebuie să fim extrem de atenţi la cheltuieli”

Consiliile judeţene şi Primăriile solicită echilibrarea bugetelor locale pentru a face faţă cheltuielilor sociale. La nivelul CJ pentru Direcţiile Generale de Asistență Socială şi Protecţia Copilului, iar la nivelul Primăriilor este nevoie de o reechilibrare a bugetelor locale pentru a aloca resurse suplimentare către bugetele locale, astfel încât să facă faţă plăţilor asistenţilor personali ai persoanelor cu dizabilităţi. Din acest motiv, a trebuit să suplimentăm Fondul de Rezervă al Guvernului care a utilizat resursele pentru face faţă cheltuielilor, fie în domeniul sănătăţii, fie al ordinii publice.

A trebuit să facem faţă şi unor plăţi care sunt necesare în cadrul diferitelor scheme de ajutorare a companiilor care au fost afectate de pandemia COVID. Şi aici a trebuit să asigurăm o rectificare.

Trebuie să fim extrem de atenţi la cheltuieli, cele de la principalii ordonatori de credite, să aibă extrem de mare grijă în efectuarea cheltuielilor astfel încât să punem să menţinem un echilibru bugetar care să ne permită în anii următori ca să revenim cât mai rapid la un deficit bugetar de sub 3% din PIB care să asigure un echilibru în ceea ce priveşte bugetul de stat, dar şi bugetul asigurărilor sociale de stat.

Şedinţă de Guvern: Premierul Ludovic Orban anunţa, la sfârşitul săptămânii trecute, că Guvernul se va reuni, luni, în şedinţă, pentru a adopta rectificarea bugetară, după ce proiectul a fost discutat în primă lectură.

În ultima şedinţă de Guvern, ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, a prezentat a treia rectificare bugetară din acest an, prin care se asigură finanţarea necesară în sănătate, asistenţă socială şi educaţie.

„În şedinţa de Guvern din această seară (n.r. – miercuri) am prezentat în primă lectură a treia rectificare de anul acesta. Prin această rectificare se asigură finanţarea necesară în domeniul sănătăţii, asistenţei sociale şi educaţiei şi în acelaşi timp asigurăm continuarea investiţiilor. În acest an sunt estimate la 55 miliarde lei o creştere faţă de bugetul iniţial cu 4,5 miliarde. Am avut execuţia la 10 luni şi este cea mai bună din ultimii 10 ani: 35,4 miliarde lei, mai mult decât s-a cheltuit în tot anul 2016, în tot anul 2017 şi în tot anul 2018. De aceea continuăm investiţiile şi această rectificare asigură resursele necesare”, a spus ministrul Finanţelor, la finalul şedinţei de Guvern.

Florin Cîţu anunţă când va avea loc rectificarea bugetară. Obiectivele prezentate de ministrul Finanţelor în timpul crizei COVID

Acesta a reiterat principalii parametri ai acestei rectificări – o creştere a deficitului bugetar de la 8,6% din PIB la 9,1%, adică 96 miliarde lei.

Ședința de Guvern de luni, 23 noiembrie. Ce ministere vor primi bani în plus

El a menţionat şi câteva ministere unde sunt alocate mai multe resurse la această rectificare bugetară: Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale – 1,6 miliarde de lei, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale – 1,1 miliarde de lei, Ministerul Sănătăţii – 1 miliard de lei, Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei – 1 miliard de lei, Ministerul Fondurilor Europene – 105 milioane de lei, Ministerul Public – 90 de milioane de lei şi Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor – 19 milioane de lei.

„Şi mai sunt şi alte ministere care primesc sume mai mici, dar sunt ministere care primesc sume la această rectificare. Bineînţeles că sunt şi ministere care au observat economii după 10 luni de zile de execuţie şi aceste ministere au pus aceste economii la dispoziţia Guvernului. După cum ştiţi, rectificarea bugetară este publică, pe site-ul Ministerului de Finanţe, este în transparenţă”, spunea săptămâna trecută şeful de la Finanţe.

Şedinţă de Guvern:  Pe agenda şedinţei Executivului de luni figurează şi un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru stabilirea unor măsuri de aplicare a Acordului privind retragerea Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord din Uniunea Europeană şi din Comunitatea Europeană a Energiei Atomice, în materie de reglementare a dreptului de intrare şi şedere pe teritoriul României.

Totodată, Executivul urmează să aprobe şi un proiect de ordonanţă de urgenţă privind unele măsuri de reglementare a vânzării terenurilor agricole situate în extravilan.

Şedinţă de Guvern: Pe agenda Guvernului se află şi un proiect de hotărâre pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiţii „Reamenajare şi dotare – Corpul B3 al Palatului Parlamentului, str. Izvor nr. 2-4, sector 5, Municipiul Bucureşti”. Potrivit notei de fundamentare a proiectului, în spaţiul care va fi reamenajat urmează să funcţioneze viitorul sediu al Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei. Durata de realizare a investiţiei este de 24 de luni, iar valoarea totală, inclusiv TVA 19%, se ridică la 96.233.000 de lei.

Printr-un alt proiect de hotărâre, Executivul va aproba scoaterea din rezervele de stat a 8 construcţii uşoare din elemente modulate şi acordarea acestora ca ajutoare umanitare interne de urgenţă, cu titlu gratuit, pentru protecţia populaţiei împotriva COVID-19, prin amenajarea a două puncte de triaj epidemiologic pentru unităţile spitaliceşti din judeţul Cluj.

Tot luni, Guvernul va adopta şi un memorandum privind negocierea şi semnarea „Acordului între Guvernul României şi Cabinetul de Miniştri al Ucrainei privind aspectele tehnice, financiare, juridice şi organizatorice referitoare la construirea, exploatarea, întreţinerea şi repararea podului rutier de frontieră între cele două state, peste râul Tisa, între localităţile Sighetu Marmaţiei (România) – Bila Tserkva (Biserica Alba-Ucraina)”.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă