Sectorul imobiliar al Chinei se clatină. Încă o mare companie ratează termenul pentru plata datoriilor. Acțiunile i-au scăzut cu 15%

4 săptămâni in urmă 32

Sectorul imobiliar din China provoacă din nou îngrijorări, după ce Kaisa Group, unul dintre cei mai mari dezvoltatori din țară, a ratat termenul limită pentru plata unei datorii către investitori, relatează BBC.

Kaisa a spus că se confruntă cu presiuni financiare fără precedent, din cauza problemelor de pe piața imobiliară.

Acesta, în condițiile în care dezvoltatorul rival Evergrande Group este copleșit de datorii de peste 300 de miliarde de dolari.

Criza Evergrande a declanșat temeri că un eventual faliment ar avea consecințe grave asupra piețelor globale.

Între timp, Evergrande a vândut un activ din Marea Britanie, pentru că are un nou termen limită pentru plata unor obligațiuni, sâmbătă.

După ce Kaisa a ratat plata, acțiunile grupului au fost oprite vineri de la tranzacționare în Hong Kong. Înainte de suspendare, acțiunile Kaisa, care are o valoare de piață de aproximativ 1 miliard de dolari, au atins un minim record, după ce au scăzut cu 15%.

Dezvoltatorul din Shenzhen a declarat că se confruntă cu o presiune financiară fără precedent, din cauza unei piețe imobiliare cu probleme și a retrogradărilor din partea agențiilor de rating, condiții în care îi e mai greu să împrumute bani.

Evergrande este cel mai mare exponent al crizei datoriilor din China, dar există și alte companii din sectorul imobiliar cu probleme similare. Datoria lor totală este estimată la peste 5 miliarde de dolari, potrivit gigantului bancar japonez Nomura, aproape cât toată economia Japoniei.

Fantasia, Sinic și China Properties Group au rămas cu toate în urma cu plata datoriilor în ultimele luni, iar Kaisa a devenit cel mai recent dezvoltator care a ratat o plată.

Beijingul a restricționat sumele cu care se pot împrumuta acești dezvoltatori și a propus introducerea unui impozit pe proprietate local, dar această mișcare este controversată, deoarece guvernele locale se bazează pe vânzările de terenuri pentru veniturile lor.

Cu toate acestea, investitorii și economiștii sunt îngrijorați de faptul că problemele financiare cu care se confruntă acești dezvoltatori îi vor face pe consumatori și mai reticenți în a cumpăra proprietăți, într-o economie în care imobilele au reprezentat un motor major pentru creștere.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă