Secțiile de Terapie Intensivă sunt „ca pe front”: La Craiova, peste 25 de pacienți în așteptare, instalația de oxigen nu mai face față/ La UPU Sf. Pantelimon din Capitală așteaptă 50 de bolnavi/ Timișoara a deschis o secție de Pre-Terapie în fața valului de infectări

3 săptămâni in urmă 16

Secțiile de Terapie Intensivă din România nu mai fac față iar instalațiile de oxigen funcționează la capacitate maximă. La nivelul întregii țări, duminică erau libere doar 10 paturi ATI însă multe secții au avut liste de așteptare pentru pacienții în stare gravă care aveau nevoi de un pat liber ATI.

La Unitatea de Primiri Urgențe Sf. Pantelimon din Capitală, duminică erau 50 de pacienți care așteptau, deși a fost pus în funcțiune și cortul din curte:

„În momentul de față, unitățile de primiri urgențe sunt efectiv ca pe front. UPU Sf. Pantelimon are 45 de locuri, inclusiv cortul din curte, dar sunt 50 de pacienți care așteaptă. Ce așteaptă? Șanse pentru a lupta pentru propriile vieți! 18 sunt de terapie intensivă și așteaptă eliberarea unor locuri cât mai repede, iar 21 au nevoie de oxigen și așteaptă să fie transferați pe secțiile cu O2. Da, este foarte grav ce se întâmplă! Personalul medical luptă alături de pacienți pentru dreptul acestora la viață”, a fost mesajul postat duminică pe pagina de Facebook RO Vaccinare.

Și la Craiova situația este critică. Spitalul Clinic Județean de Urgență din Craiova se confruntă cu un val de pacienți Covid fără precedent. Duminică noapte, toate locurile de terapie intensivă erau ocupate, iar alți 30 de pacienți așteptau în izolatorul Unității de Primiri Urgențe (UPU) eliberarea unui loc, conform Gazeta de Sud.

În secția ATI sunt internați în prezent și doi copii.

„Nu am atins astfel de cifre în valul 3. Suntem copleșiți. A trebuit să iau decizia de a deschide vechea UPU, chiar dacă nu am făcut recepția lucrărilor, pentru a muta acolo 8 pacienți ventilați. Am adunat toate ventilatoarele, monitoarele, injectomatele pe care le mai aveam disponibile și le-am dus acolo. Încercăm să nu lăsăm niciun pacient fără oxigen”, a declarat Laurențiu Ivanovici pentru GdS. „Practic, avem 52 de pacienți de ATI, deși raportăm 22 pentru că atâția sunt internați efectiv în secția de terapie”, alertează directorul spitalului.

De asemenea, duminică, la Iași mai exista un singur pat liber de Terapie Intensivă, după ce noaptea de vineri spre sâmbătă a fost un coșmar.

“Vom ajunge să fim obligaţi să decidem pe cine să tratăm şi pe cine nu, la fel ca în Italia. Asta a fost maximum la ATI!”, a declarat Vasile Cepoi, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Iași.

„Nu mai facem faţă, suntem depăşiţi. Iar de la începutul săptămânii creşterea este chiar alarmantă. Valul patru va fi foarte greu, cazurile sunt mult mai multe, nu mai este frica de la început, iar acum toată lumea – şi cei gravi şi cei mai puţini gravi – vor la spital. Cazurile sunt multe şi am remarcat că sunt şi mult mai grave, sunt foarte mulţi tineri în această situaţie, tineri nevaccinaţi”, a declarat zilele trecute pentru „Ziarul de Iaşi”, dr. Simona Ivaşcu, managerul SAJ Iaşi.

La Timișoara, creșterea accentuată a numărului de pacienți cu forme severe si foarte severe de infectie cu SARS-CoV 2, dar si numărul mic de paturi de ATI a dus la necesitatea înființării unei Secții de Pre-Terapie la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș, transmit jurnaliștii de la Opinia Timișoarei.

“Din păcate, în fiecare zi crește numărul pacienților care ajung la spital cu forme foarte severe de boală, cu afectare pulmonară de peste 60-70 și uneori chiar și de 80 la sută și care, fără suport respirator, fără oxigen suplimentar, nu supraviețuiesc”, spune prof. dr Cristian Oancea, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Dr. Victor Babeș Timișoara.

sursa foto: Captură video Recorder

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă