Secretul celor mai gustoase preparate cu vinete. Trucuri pentru a găti corect vinetele

1 lună in urmă 48


Coacerea și curățarea mai apoi a vinetelor pentru a le putea folosi la celebra salată de vinete sau pentru alte mâncăruri ori chiar pentru conservare nu-i tocmai treabă ușor de făcut. Iată câteva trucuri care s-ar putea să-ți fie de folos, dacă nu le știai!


Prăjite, umplute, la grătar, tocate, coapte, ca garnitură pentru carne și pește... vinetele sunt legume versatile la gătit. Sunt compuse din 90% apă, deci sunt foarte sănătoase și dietetice, o vânătă medie având aproximativ 25 de calorii.


Cum alegi vinetele


Vinetele trebuie să fie proaspete, strălucitoare și ferme la atingere, cu pielița netedă și fără imperfecțiuni. Când le cumperi, uită-te la codița lor să fie verde, ceea ce înseamnă că au fost culese de curând. Dacă au codița uscată, înseamnă că stau de ceva vreme la vânzare.


Alege vinetele care sunt mai ușoare în greutate, deoarece au mai puține semințe.<br>


Sfaturi de ținut minte pentru a găti vinetele


1. În cazul în care se coc în tava aragazului, vinetele se înțeapă pe toată suprafața cu furculița, pentru a nu „exploda” în cuptor.


2. Dacă se coc afară în curte, pe tablă sau grătar, acestea trebuie încinse bine înainte de a pune vinetele la copt. 


3. Vinetele sunt gata dacă în momentul în care le apeși cu o lingură de lemn sunt moi.


4. Pentru o curățare mai ușoară, după ce au fost luate de la copt, vinetele se lasă într-un vas la răcit, după care se taie fiecare în două, pe lung, de la vârf la coadă, și apoi se scobește miezul fiecărei jumătăți cu o lingură de lemn, până când coaja rămâne goală. Lingura de inox le dă un gust amar.


Încearcă cele mai delicioase rețete cu vinete

Cum să scapi de gustul amar al vinetelor necoapte


Vinetele au și un dezavantaj legat de aroma lor: au o amăreală care poate fi neplăcută, dacă nu este îndepărtată. Conțin o substanță numită solanină, care este toxică dacă este consumată crudă și care îi conferă acel gust amar atât de caracteristic vinetei. Iată cum să scapi de gustul amar al vinetelor, în caz că nu le pui la copt pe grătar sau pe tablă!


1. Taie vinetele în felii groase de un centimetru, aranjează-le pe o farfurie sau pe o tavă cu hârtie absorbantă și presară-le cu sare grunjoasă. Lasă-le aproximativ o jumătate de oră, după care vei observa cum vinetele vor „transpira”. Șterge-le cu ajutorul unui prosop de bucătărie curat sau cu o hârtie absorbantă, îndepărtând atât sarea, cât și acea apă pe care au lăsat-o, unde se află amăreala. Acest mod este perfect pentru rețetele în care vinetele trebuie prăjite.


2. Al doilea truc este la fel de simplu și constă în așezarea vinetelor tăiate pe o tavă, adăugarea de sare și acoperirea cu apă și puțin lapte. După 30 de minute se scurge excesul de lichid și vinetele au scăpat de amăreală. Acest procedeu este cea mai bună opțiune dacă ai de gând să le folosești pentru gătit la cuptor sau prin fierbere.


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă