Secrete despre Isaac Newton ies la iveală: Dezvăluiri despre Dumnezeu și Liberul arbitru, după aproape 350 de ani

1 săptămână in urmă 37

Sambata, 08 Ianuarie 2022, ora 04:41

123 citiri

 Dezvăluiri despre Dumnezeu și Liberul arbitru, după aproape 350 de ani

Viața lui Isaac Newton a rămas necunoscută timp de secole, dar iată că astăzi secrete despre fața neștiută a celebrului matematician și fizician au ieșit la iveală, după ce un manuscris de 17.000 de cuvinte a apărut pe neașteptate. Notebook-ul, care a aparținut lui John Wickins, a dezvăluit viziunile ”complexe” ale savantului despre creștinism, după aproape 350 de ani.

Agenda colegului de cameră și a asistentului lui Newton reprezintă cea mai veche dovadă a scrierilor teologice ale faimosului britanic, care a trăit între anii 1643 și 1727, potrivit The Telegraph.

Manuscrisul lui Wickins scoate în evidență întrebările lui Newton cu privire la preștiința perfectă a lui Dumnezeu și la liberul arbitru al oamenilor, într-o perioadă când Anglia era o națiune profund creștină.

Caietul, ieșit la iveală după aproape 350 de ani, a fost cumpărat la o licitație pentru suma de 63.000 de lire sterline și a fost apoi adăugat la biblioteca Universității Cambridge, din Marea Britanie, acolo unde a studiat Newton.

”Notebook-ul lui John Wickins este o completare de finețe a acestor lucrări și adaugă în mod semnificativ lucruri, care ne fac să-l înțelegem pe Newton și scrierile sale, aruncând o nouă lumină asupra altor manuscrise de la biblioteca universității”, a spus Jill Whitelock de la Universitatea Cambridge.

Un director de la NASA anunță o veste mare pentru omenire: Două planete din Sistemul Solar pot fi locuibile VIDEO

Caietul a fost scris în engleză și latină, el conținând dezbaterile universitate ale lui Newton și trei scrisori pe care acesta le-a trimis lui Wickins, numit ”un coleg de cameră iubitor”.

Un pasaj din agendă în latină vorbeșțe despre o ”dispută” sau dezbatere universitară, în care Newton a acoperit subiectul sensibil al compatibilității științei lui Dumnezeu cu liberul arbitru.

Extincția în masă a început pe Pământ, anunță savanții din America. Când au avut loc celelalte cinci VIDEO

Newton a avut o credință creștină neortodoxă și, până în 1690, el a demontat dovezile biblice ale doctrinei legate de Trinitate.

S-a spus că Isaac Newton a fost un ”geniu singuratic”, dar acest manuscris apărut acum, risipește imaginea unui savant introvertit. Scrisorile dezvăluite arată că Newton ”nu a trăit izolat de oamenii din jurul său”, fiind ”dispus să împărtășească idei cu alții”, a spus Scott Mandelbrote, dircetorul Proiectului Newton.

Citeste si:

Manuscrisul lui Emil Cioran la „Cartea Amăgirilor” a fost adjudecat la 7.000 de euro

Manuscrisul lui Emil Cioran pentru crearea volumului „Cartea Amăgirilor”, 18 file, a fost adjudecat, joi seară, pentru 7.000 de euro în cadrul Licitaţiei de Carte Rară, Hărţi şi...

Un manuscris cu calcule făcute de Einstein, vândut cu 11 milioane de euro. Identitatea cumpărătorului nu a fost dezvăluită

Un manuscris al lui Albert Einstein ce conţine calcule din perioada când încerca să formuleze Teoria relativităţii a fost vândut marţi seară, la Paris, pentru 11 milioane de euro....

Adevarul.ro

a1.ro

TelekomSport.ro

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă