Secretarul general al ONU critica tarile dezvoltate care stocheaza dozele de vaccin contra COVID-19, in loc sa le imparta

3 săptămâni in urmă 2

Secretarul general al Organizatiei Natiunilor Unite (ONU), Antonio Guterres, a criticat "stocarea" excesiva de vaccinuri impotriva COVID-19 de catre tarile dezvoltate si le-a indemnat sa le imparta cu restul lumii, singurul mijloc, potrivit lui, de a pune capat pandemiei, informeaza luni AFP.

"Consider foarte ingrijorator acest sistem foarte injust de distribuire de vaccinuri in lume", a subliniat Guterres intr-un interviu difuzat duminica de postul canadian CBC. "Este in interesul tuturor sa se asigure cat mai repede posibil si in mod echitabil ca toata lumea va fi vaccinata si ca vaccinurile sunt considerate un bun public mondial", a pledat el.

Secretarul general al ONU le-a reprosat tarilor bogate ca "stocheaza" vaccinurile, dincolo de nevoile populatiei. "Indemnam tarile dezvoltate sa imparta o parte dintre vaccinurile pe care le-au cumparat", a declarat el, subliniind ca "in numeroase cazuri, acestea au cumparat mai mult decat au ele nevoie".

Secretarul general al ONU a deplans faptul ca sistemul international COVAX de ajutorare a tarilor defavorizate este "in dificultate", pentru ca exista "multa stocare de vaccinuri", "limitari de exporturi", iar COVAX duce lipsa de fonduri.

Potrivit lui Guterres, iesirea din pandemie depinde de "posibilitatea de a vaccina cat mai repede posibil populatia mondiala". El a pledat in favoarea unui "mecanism impulsionat de G20 menit sa puna in aplicare un plan de vaccinare mondiala".

Intrebat cu privire la eventuala adoptare de pasapoarte de vaccinare, Guterres s-a aratat foarte circumspect, estimand ca, inainte de orice decizie, ar trebui sa existe "o discutie serioasa pentru garantarea echitatii" acestei masuri si pentru a se asigura ca exista "o cooperare mondiala eficace asupra modului de actionare".

"Cel mai rau ar fi ca unele tari sa aiba (pasaport de vaccinare), iar altele nu. Ar fi devastator daca asta ar insemna ca oamenii ar avea posibilitatea de a se deplasa in lumea dezvoltata, dar nu in lumea in dezvoltare", a avertizat el.

Citeste si:

Emotionant. Eroul Romaniei in meciul cu Germania, Florin Nita, a plans la finalul meciului. "Cel mai mult m-a sustinut sotia, atat"Ce au zis germanii de portarul erou al Romaniei, Florin Nita"Nu cred ca diferenta pe care o arata Transfermarkt s-a aratat pe teren." Prima reactie a selectionerului Mirel Radoi dupa meciul nationalei cu GermaniaANALIZA In goana dupa hidrogen, "oxigenul" viitorului, Romania isi tine respiratiaCadou nesperat pentru un catel fara stapan.dupa ce a sterpelit de 5 ori un unicorn de plus
Citeşte Articolul Întreg pe Sursă