Secretarul de stat Gelu Puiu, prima reacție după ce a demisionat de la Ministerul Mediului. Niciun cuvânt despre investigația Recorder

3 săptămâni in urmă 83

Suceveanul Gelu Puiu, 41 de ani, care a demisionat marți, 20 aprilie, după ce site-ul Recorder a publicat înregistrări ce arată că secretarul de stat a pus în practică schimbarea din funcție a mai multor șefi de direcții silvice prin presiuni și șantaj, a făcut primele declarații, pe pagina sa de Facebook. Puiu a trecut în revistă realizările sale, dar nu a rostit niciun cuvânt despre investigația care l-a determinat să plece din Ministerul Mediului.

Gelu Puiu afirmă că a demisionat considerând că este un „gest de onoare, de transparenţă”, informează News.ro.

El consideră că a reuşit să finalizeze un „sistem unic în Europa: SUMAL 2.0, pentru monitorizarea tăierilor ilegale de arbori”, dar şi că a supravegheat atent alocarea fondurilor necesare sectorului silvic.

„Mi-am dat astăzi demisia din funcţia de secretar de stat în cadrul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, după aproape doi ani de activitate. În nume personal, consider că am reuşit să finalizez un sistem unic în Europa: SUMAL 2.0 – sistemul informatic prin care se oferă transparenţă, iar orice activitate din pădure este atent controlată şi digitalizată. Avem astăzi un instrument de monitorizare prin care cei certaţi cu legea, cei care recurg la tăieri ilegale pot fi identificaţi cu uşurinţă şi pedepsiţi pentru faptele lor”, a scris fostul secretar de stat pe Facebook, la câteva ore după ce a demisionat.

Totodată, Codul Silvic este un alt instrument prin care am înăsprit pedepsele pentru cei care ocolesc legea. Consider că am supravegheat atent alocarea fondurilor necesare sectorului silvic, printre care realizarea perdelelor forestiere, de care avem atâta nevoie, şi totodată campaniile de împădurire pe care le-am derulat în România.

Gelu Puiu:

Puiu dă asigurări că este şi rămâne „un om care îşi dedică viaţa silviculturii”.

”Am decis să îmi dau demisia considerând că este un gest de onoare, de transparenţă. Mulţumesc tuturor celor care au avut deschidere în implementarea SUMAL 2.0, tuturor celor care au fost şi sunt alături de mine, precum şi celor care cred cu tărie că domeniul silvic are oameni competenţi şi gata să acţioneze pentru a demonstra că există corectitudine la nivel naţional”, conchide fostul secretar de stat.

Premierul Florin Cîţu a anunţat, marţi, că secretarul de stat Gelu Puiu de la Ministerul Mediului a demisionat şi că i-a acceptat demisia.

Recorder a difuzat mai multe înregistrări în care Gelu Puiu se confesa unor colaboratori că a schimbat aproape 20 de şefi de direcţii silvice din toată ţara după ce îi ameninţa cu o serie de controale în urma cărora sigur vor fi descoperite nereguli.

Am varianta să trimit audit, în care îmi vin de la Ministerul Finanțelor, de la Curtea de Conturi. Îți trimit audit, ce rezultă nici nu mă interesează, trimit totul la parchet. Sau faci pasul în lateral, ne vedem fiecare de drum și sănătate, numai bine.

Gelu Puiu, despre modul în care putea îndepăta directorii silvici:

Gelu Puiu a fost numit secretar de stat în decembrie 2019, de fostul ministru al mediului Costel Alexe.

Invitat marți seară, la Digi24, actualul ministru al mediului, Tanczos Barna, a spus că a văzut reportajul Recorder înainte de a intra în direct. „Voi cere o anchetă referitoare la modul cum au fost ocupate posturile din țară”, a transmis deministarul.

Foto: Agerpres

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă