Secretar de stat în Ministerul Proiectelor Europene: Comisia Europeană a apreciat proiectul România Atractivă, care include 14 trasee culturale / Ruta mocăniţelor, a bisericilor fortificate și a celor de lemn, dar și o rută culturală a opresiunii şi conflictelor, propuse pentru PNRR

1 lună in urmă 30

Secretarul de stat din Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Hegedus Csilla, a anunțat, marți, că proiectul România Atractivă, cel mai mare proiect de valorificare a patrimoniului cultural, a fost apreciat de Comisia Europeană și că așteaptă aprobarea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pentru organizarea unui grup de lucru care să decidă exact ce valori vor fi incluse în fiecare traseu în parte.

Proiectul elaborat include 14 rute turistice: ruta culturală a opresiunii şi conflictelor, ruta mocăniţelor, ruta muzeelor tehnice, ruta castelelor, ruta bisericilor fortificate, ruta bisericilor de lemn, ruta culelor, ruta mănăstirilor din Moldova, ruta curiilor din Transilvania, ruta băilor populare balneare, ruta Sfântului Ladislau, ruta Limesului din România, ruta gastronomiei tradiţionale şi ruta vinului.

„Am prezentat astăzi Comisiei Europene cel mai mare proiect de valorificare a patrimoniului cultural din România. Este o mare bucurie că experţii Comisiei au apreciat planul nostru, asta aducându-ne cu un pas mai aproape de aprobarea celor 400 de milioane de euro ce vor putea fi alocate pentru implementarea unor proiecte de turism cultural şi punerea în valoare a patrimoniului cultural şi natural din toată România” – declarat Hegedus Csilla, potrivit unui comunicat de presă al UDMR.

Hegedus a precizat că planul cuprinde şi o componentă digitală pentru a asigura accesul la aceste valori în mediul online.

„Dezvoltarea acestor trasee culturale este o parte importantă a dezvoltării turismului. Datorită acestora, pot fi create noi locuri de muncă, în special pentru tineri şi se creează totodată şi o piaţă pentru produsele locale. În plus, o parte importantă a proiectului este formarea de personal responsabil pentru primirea şi managementul turiştilor”- a mai spus secretarul de stat.

Pașii următori vor fi câteva modificări în proiect, pe baza sugestiilor Comisiei Europene și, după ce guvernul adoptă PNRR-ul, elaborarea unei strategii pentru turismul cultural în România şi organizarea unui grup de lucru care să decidă exact ce valori vor fi incluse în fiecare traseu în parte.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă