Se schimbă regula hențului în fotbal! Ce se va întâmpla atunci când un jucător va atinge mingea cu mâna și ce li se cere arbitrilor

1 lună in urmă 1

Se schimbă regulile în ceea ce privește hențul. O atingere involuntară cu mâna care duce la o ocazie de gol nu va mai fi sancționată. Decizia aparține forului International Football Association Board (IFAB), instanța care supervizează regulile fotbalului.

IFAB le-a cerut arbitrilor să dea dovadă de discernământ după decizia luată vineri, arată AFP.

Se schimbă regula hențului în fotbal! Ce se va întâmpla atunci când un jucător va atinge mingea cu mâna 

Schimbarea va fi făcută la Regula 12 în luna iulie, modificată ultima oară în 2019. Modificarea din urmă cu doi ani a adus nenumărate polemici, după mai multe decizii luate de „centrali” în urma unor hențuri neintenționate.

În luna noiembrie, UEFA a făcut o solicitare la FIFA să modifice regula sa referitoare la hențurile în careu, deplângând „numeroase decizii nedrepte ce au fost întâmpinate cu o frustrare și o insatisfacție tot mai mari de către lumea fotbalului”.

Astfel, reunită într-o adunare generală prin videoconferință, IFAB a modificat în mică măsură textul său, pentru cazurile în care un henț neintenționat ar „duce la un gol înscris de un coechipier sau la o ocazie de gol”.

O situație la care ar fi putut fi aplicată noua regulă de arbitraj a fost într-un meci de joi, din Premier League, când lui Gulham i-a fost refuzat un gol în meciul câștigat de Tottenham cu 1-0, fiindcă un jucător al lui Spurs a degajat mingea în mâna mijlocașului Mario Lemina, înainte ca Josh Maja să înscrie.

IFAB arată că „interpretarea incidentelor legate de hențuri nu au fost întotdeauna coerentă din cauza unei aplicări incorecte” a regulii.

„Nu orice contact al mâinii sau brațului unui jucător cu mâna înseamnă o infracțiune”, transmite IFAB, care îi îndeamnă pe arbitrii să judece mai bine fazele înainte să fluiere.

La IFAB, patru din cele opt voturi pentru validarea unei schimbări aparțin reprezentanților FIFA. Celelalte voturi revin federațiilor din Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord.

The post Se schimbă regula hențului în fotbal! Ce se va întâmpla atunci când un jucător va atinge mingea cu mâna și ce li se cere arbitrilor appeared first on Prosport.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă