Se închide ‘Poarta Iadului’. Decizia neașteptată luată acum, ce se întâmplă cu misteriosul crater

1 săptămână in urmă 20

Una dintre cele mai cunoscute atracții turistice din Turkmenistan, cunoscută drept „Poarta Iadului”, se închide. Decizia complet neașteptată a fost anunțată recent de către președintele statului, care a transmis un ordin ferm. Acesta își motivează opțiunea și susține că ideea sa este una inspirată pentru viitorul țării pe care o conduce.

Motivul pentru care se închide „Poarta Iadului”, o atracție turistică fascinantă

Turiștii care au reușit să aibă ocazia să viziteze „Poarta Iadului” se pot considera norocoși, de vreme ce atracția turistică a fost anunțată că se închide. Craterul de gaz Darvaza din deșertul Karakum arde în continuu din 1971 și astfel a devenit principalul obiectiv turistic din Turkmenistan. Președintele fostei republici sovietice, Gurbangulî Berdâmuhamedov, a făcut însă un anunț neașteptat.

Oficialul a ordonat stingerea flăcărilor care ard de mai bine de o jumătate de secol în craterul uriaș, cunoscut drept „Poarta Iadului”. Una dintre cele mai închise ţări din lume ar urma să nu mai beneficieze de una dintre cele mai apreciate atracții. Șeful statului consideră că flăcările care ard în gaura impresionantă de 70 de metri au un efect negativ asupra mediului și sănătății populației din regiune.

„Risipim resurse naturale valoroase pentru care am putea primi câştiguri ce ar fi folosite pentru a creşte bunăstarea poporului nostru”, a menționat președintele Gurbangulî Berdâmuhamedov, la televiziunea de stat.

Cum a apărut craterul spectaculos din deșertul Karakum

Decizia liderului s-a îndreptat către autorități, care trebuie acum să găsească o soluție pentru a stinge focul care arde în Darvaza. Craterul, situat în deșertul Karakum din Turkmenistan, reprezintă o groapă artificială masivă, în care de zeci de ani arde gaz metan. El a fost format ca urmare a unui accident de foraj al sovieticilor. Pentru a preveni răspândirea fumului periculos, aceștia au decis incendierea gazului.

Se cunoaște deja denumirea sa de „Poarta Iadului”, craterul având un aspect spectaculos. El a fost incendiat intenționat de autoritățile sovietice, cu speranța că flăcările se vor stinge în câteva săptămâni. De atunci au trecut însă aproximativ 50 de ani, iar craterul continuă să fie aprins, originea acestui foc fiind încă învăluit în mister.

De-a lungul anilor, autoritățile au tot încercat să stingă flăcările, însă fără succes. Cu toate acestea, Turkmenistanul s-a bucurat de existența acestui sit, care se regăsește la 270 de kilometri de capitala  Aşhabad, transformându-l într-o atracţie turistică. Craterul, care arde de peste 50 de ani, reprezintă un simbol al nivelului ridicat de rezerve de gaz care se regăsesc în pământul acestui stat. În plus, economia Turkmenistanului este extrem de dependentă de exporturile de energie.

The post Se închide ‘Poarta Iadului’. Decizia neașteptată luată acum, ce se întâmplă cu misteriosul crater appeared first on IMPACT.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă