Scurta si pasionala poveste de dragoste dintre Marin Preda si Aurora Cornu. Marea iubire a scriitorului a murit, duminica, la 89 de ani

1 lună in urmă 3

Scriitorul Marin Preda, la 32 de ani, a cunoscut-o pe Aurora Cornu, in varsta de doar 20 de ani. S-au casatorit, iar marea sa dragoste i-a descoperit manuscrisul romanului "Morometii" si l-a incurajat sa il publice. Aurora Cornu a murit duminica, 14 martie.

Ei s-au intalnit pentru prima data la vila Uniunii Scriitorilor, in anul 1952. Doi ani mai tarziu se regasesc la malul marii, iar ea ocupa camera care ar fi trebuit sa ii revina scriitorului. Preda ii cedeaza camera insa, incapatanata, Aurora isi face bagajul si pleaca, scrie webcultura.ro.

A doua zi, el ii scrie prima scrisoare de dragoste: "Dar iata ca o adiere de durere, de parere de rau, de mahnire izvoraste din inima mea. Te-am facut sa suferi (nu stiu unde, cand si de ce), dar simt ca acest lucru s-a intamplat si mi-e greu sa indur asta acum, singur, cu gandul la tine, scriindu-ti intaia mea scrisoare de dragoste. (...) Te iubesc de tot, cu parul tau, cu hainele tale verzi, cu salopeta si sandalele tale ciudate. Iubesc cingatoarea ta ascunsa, copcile, oasele trupului tau...".

Casatoria din 1955

Cornu si Preda s-au casatorit in 1955, la Sfatul Popular. Despre Marin Preda ca sot, Aurora Cornu a povestit in interviurile date dupa moartea scriitorului: "Ma simteam regina, nimic nu era prea bun pentru mine. Marin era in stare sa sarute pamantul pe care calcam".

Aurora Cornu a descoperit manuscrisul romanului "Morometii" intr-un sertar si l-a incurajat pe Preda sa dea luminii tiparului capodopera.

Aurora l-a parasit pe Preda in 1957. "Marine, eu plec, te parasesc. Vezi ce faci... Cheile sunt colo, banii dincolo", i-a scris Aurora lui Preda in biletul de despartire, noteaza Historia.

Scriitoarea Aurora Cornu, prima sotie a lui Marin Preda, a incetat din viata, la 89 de ani, la Paris.

Marin Preda a murit in 1980, in Romania, la varsta de 58 de ani.

Citeste si:

Diana Sosoaca critica restrictionarea circulatiei noaptea: "Ce, la 22.01 incepe sa umble carcalacul pe strazi?"Scriitoarea Aurora Cornu, prima sotie a lui Marin Preda, a incetat din viata. A fost cea care l-a convins sa publice "Morometii"Claudiu Manda, un vitezoman incurabil. Europarlamentarul PSD, lasat fara permis de trei ori intr-un singur an din cauza vitezeiDrama ascunsa a celei mai frumoase prezentatoare de la Pro TV"Au incercat sa ma faca, dar au fost faultati". Cum au incercat hotii sa-l scoata din combinatie la furtul masinii lui Gigi Becali pe Sandu Geamanu, unul dintre cei mai temuti interlopi
Citeşte Articolul Întreg pe Sursă