Scrisoarea surprinzătoare a unui comandant al armatei afgane: „Am fost trădați în lupta cu talibanii”

1 lună in urmă 23

Generalul afgan Sami Sadat afirmă, într-un articol de opinie publicat
în The New York Times, că avioanele de luptă americane făceau ocoluri pe cer, „când noi ne luptam la sol cu talibanii”, cu câteva zile înainte ca aceștia să cucerească complet țara. Generalul respinge afirmația președintelui american că forțele afgane au refuzat să lupte și invocă o „trădare” pe mai multe fronturi.

Sami Sadat, care a urmat cursuri de apărare în Marea Britanie, era comandantul trupelor afgane care au luptat în sud-vestul Afganistanului. După mai multe zile de confruntări sângeroase, el a fost promovat comandant al forțelor speciale afgane, unitatea de elită a țării.

 „Am fost trădați în lupta cu talibanii”Generalul afgan Sami Sadat | Foto: Profimedia

Promovarea a venit pe 15 august, zi în care a plecat spre Kabul. În aceeași zi, și talibanii au intrat în Kabul și au preluat controlul complet al țării, în doar 10 zile. „Sunt extenuat, frustrat, supărat”, spune acesta în articolul din New York Times, în care relatează ultimele zile de luptă, dar și cum, în opinia sa, a ajuns Afganistan în această situație.

„Ultimele zile de luptă au fost suprarealiste. Ne-am angajat în lupte intense la sol împotriva talibanilor, în timp ce avioanele de vânătoare americane se învârteau deasupra capului, efectiv spectatori. Sentimentul nostru de abandon și trădare a fost egalat doar de frustrarea pe care au simțit-o și ne-au transmis-o piloții americani – fiind forțați să asiste la războiul de la sol, aparent incapabili să ne ajute. Copleșiți de focul talibanilor, soldații mei auzeau avioanele și întrebau de ce nu oferă sprijin aerian. Moralul a fost devastat. În Afganistan, soldații au încetat să lupte”, subliniază generalul.

Generalul afgan s-a arătat revoltat de afirmația președintelui american Biden, care a spus că „trupele americane nu pot și nu trebuie să lupte și să moară într-un război pe care forțele afgane nu sunt dispuse să-l lupte pentru ele însele.

Sadat solicită forțelor occidentale să urmărească întregul context al evoluțiilor din Afganistan înainte să se grăbească să arunce toată responsabilitatea pe armata afgană.

„Este adevărat că armata afgană și-a pierdut dorința de a lupta. Dar asta se datorează sentimentului tot mai mare de abandon al partenerilor noștri americani și a lipsei de respect, și a lipsei de loialitate reflectate în tonul și cuvintele domnului Biden din ultimele luni. Armata afgană nu este lipsită de vină. A avut problemele sale – nepotismul, birocrația – dar în cele din urmă am încetat să luptăm pentru că partenerii noștri au făcut-o deja”, explică generalul Sadat.

El invocă alte motive pentru deznodământul din Afganistan: diviziunile politice dintre Kabul și Washington, care au împiedicat militarii să-și facă treaba, cât și pierderea sprijinului logistic de care s-au bucurat din partea americanilor sau lipsa de viziunea a liderilor afgani și americani.

În argumentația sa, generalul amintește că în timp ce el era chemat pe 15 august în Kabul să conducă forțele speciale în luptă împotriva talibanilor care se pregăteau să intre în capitală, președintele Ghani, chiar cel care l-a numit în fruntea defensivei, a ales să fugă din țară și să predea puterea.

„A fost o înfrângere militară, dar a emanat din eșecul politic”

„Aici există un enorm sentiment de trădare. Evadarea pripită a domnului Ghani a pus capăt eforturilor de negociere a unui acord interimar pentru o perioadă de tranziție cu talibanii, care ne-ar fi permis să deținem orașul și să ajutăm la gestionarea evacuărilor. În schimb, a urmat haosul – rezultând scenele disperate pe care le-am urmărit la aeroportul din Kabul”, explică generalul.

Am luptat curajos, până la capăt. Am pierdut 66.000 de soldați în ultimii 20 de ani; aceasta este o cincime din forța noastră de luptă estimată.

Sami Sadat, general afgan

El amintește de acordul de pace încheiat de fostul președinte american Donald Trump cu talibanii, în februarie 2020, care a pus capăt implicării americanilor. Armata afgană și-a pierdut apoi sprijinul logistic în lupte și a fost depășită de talibani în privința dotărilor.

„Corupția endemică din guvernul domnului Ghani, care a mers până la cele mai înalte poziții din conducerea armatei, ne-a paralizat mult timp forțele de pe teren și ne-a afectat iremediabil”, amintește generalul.

Generalul susține că momentul de cotitură care a dus la înfrângerea trupelor afgane și la deznodământul de acum a fost chiar decizia lui Joe Biden din aprilie de a respecta planul de retragere a trupelor întocmit de Donald Trump.

Retragerea completă și accelerată a domnului Biden nu a făcut decât să agraveze situația. A ignorat condițiile de la sol. Talibanii au avut o dată fermă de retragere de la americani și nu s-au temut de represalii militare pentru nimic din ceea ce au făcut între timp, simțind lipsa voinței SUA.

Sami Sadat, general afgan

În concluzie, Sami Sadat subliniază că totul este „o trădare a politicii și a președinților” și afirmă că deznodământul trebuie privit mai larg decât o simplă capitulare a forțelor afgane.

„Acesta nu a fost doar un război afgan; a fost un război internațional, cu mulți militari implicați. Ar fi fost imposibil ca o singură armată, a noastră, să-și asume munca și să lupte. Aceasta a fost o înfrângere militară, dar a emanat din eșecul politic”, conchide generalul afgan.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă