Scriitorul Radu Paraschivescu a renunțat în urmă cu o săptămâna la decorația primită de la președintele Iohannis / Și actorul Marius Manole a returnat decorația / Regizorul Alex Nanau a refuzat această onoare în ianuarie

1 săptămână in urmă 21

Scriitorul și publicistul Radu Paraschivescu a declarat pentru G4Media.ro că a retunat în urmă cu o săptămână decorația primită în 2020 de președintele Klaus Iohannis.

”Cred că președintele care m-a decorat nu mai este președintele de azi, care s-a pupat pe gură cu cei pe care îi considera dușmani de moarte. Eu cred că președintele este părintele spiritual al acestei coaliții PNL-PSD, și am considerat returnarea decorației un gest de igienă morală”, a spus Radu Paraschivescu pentru G4Media.ro.

El a spus că a returnat decorația luni, 15 noiembrie, la Cancelaria ordinelor de la Administrația Prezidențială. În 2020, Radu Paraschivescu fusese decorat cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler, categoria A „Literatura”.

Context. Actorul Marius Manole a înapoiat, luni, la Palatul Cotroceni decoraţia Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler primită în anul 2016 de la preşedintele Klaus Iohannis.

”Mie mi-a anulat domnul Iohannis cu această decizie a domniei sale de a gira acest Guvern PSD-PNL toate zilele în care am stat în piaţă, în care am luptat pentru legile justiţiei, pentru ca Constituţia noastră să fie respectată. Ce se întâmplă acum ne întoarcem în timp şi avem un PSD care intră pe covorul roşu în Guvern pe uşa din faţă”, a spus Marius Manole.

În 12 ianuarie, Alexander Nanau, regizorul filmului ”Colectiv”, a anunțat că refuză o decorație propusă de președintele Klaus Iohannis. El și-a motivat refuzul de a primi distincția prin situația critică a culturii și acuză autoritățile că nu au făcut nimic pentru a salva acest domeniu.

”Cred că este cel mai cinic moment pentru a decora, simbolic și gol de sens, cultura României. După aproape un an de eforturi și propuneri din partea tuturor sectoarelor culturale de a angaja statul Român în implementarea de mecanisme de susținere a culturii sever amentințate de faliment în timpul crizei COVID 19, reacția și intervenția concretă a statului Român la toate nivelurile institutionale a fost zero. Fac public răspunsul meu către Administrația Prezidențială care dorea să mă decoreze pe 15 ianuarie pentru meritele în susținerea culturii naționale pe timp de criză”, a spus atunci Alexander Nanau.

Foto: Radu Paraschivescu / Facebook

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă