Scoțienii vor să se întoarcă la urne pentru referendumul privind independența față de Regatul Unit

1 lună in urmă 23

Prim ministrul scoţian, Nicola Sturgeon, şi-a reafirmat marţi, 7 septembrie, angajamentul de a organiza un nou referendum privind independenţa Scoţiei înainte de finalul anului 2023.

''În condiţiile ieşirii din pandemie, trebuie să urmeze opţiuni care ne vor modela economia şi societatea pentru deceniile care vin'', a declarat lidera Partidului Naţional Scoţian, prezentându-le deputaţilor scoţieni programul guvernului său pentru anul viitor.

''Dacă va permite COVID-19'', obiectivul este de a ţine un referendum privind autodeterminarea ''în prima jumătate a acestei legislaturi, înainte de finalul lui 2023'', a precizat Sturgeon.

Premierul britanic Boris Johnson se opune ferm organizării unui asemenea referendum, susţinând că o consultare populară de tipul celei organizate deja în 2014 şi marcate de victoria cu 55% din voturi a taberei favorabile rămânerii Scoţiei în interiorul Regatului Unit nu are loc ''decât o dată în timpul unei generaţii''.

Ministrul britanic Michael Gove, responsabil cu coordonarea activităţii guvernului, a exclus însă organizarea unui nou asemenea referendum înaintea viitoarelor alegeri legislative din Regatul Unit, prevăzute pentru 2024.


Citeste si:

12 cazuri noi de infectare cu tulpina Delta în Constanța. Cel mai tânăr pacient are 14 ani

Vindecare miraculoasă în Georgia. O femeie de 111 ani a scăpat cu viață după ce s-a infectat cu COVID-19

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă