Școlile din Franța, în COLAPS, după creșterea cazurilor COVID-19 și RECORDUL de testări - În România, testarea a fost suspendată

2 săptămâni in urmă 11

Spre deosebire de alte state din vecinătate, Franţa a pus accentul în ultimele luni pe menţinerea şcolilor deschise, fără să se mai grăbească să închidă clasele cu cazuri pozitive de coronavirus şi fără să extindă vacanţele până după trecerea valurilor Omicron şi Delta.

Cu toate acestea, şcolile spun că a devenit foarte dificil de gestionat creşterea semnificativă a cazurilor de COVID-19 şi noile reguli de testare. Când un şcolar este depistat pozitiv cu COVID-19, toţi copiii din clasă trebuie să facă trei teste într-o perioadă de cinci zile, primul test, PCR sau test antigen la un centru de testare, celelalte două, teste autoadministrate. Procedura a amplificat cozile şi aşa lungi pentru testare de la farmacii şi laboratoare în contextul creşterii cazurilor la niveluri record.

Cel mai bine descrie situația un copil de 11 ani: „COVID nu ne lasă pur şi simplu în pace”, spune un băiat de la şcoala Jean Renoir, de lângă Paris, care resimte din plin oboseala pandemiei, potrivit Reuters, citată de AGERPRES.

Și sindicatele profesorilor sunt nemulțumite de noile protocoale de testare. Sindicatul SNUipp-FSU  a ameninţat cu declanşarea grevei joia viitoare, spunând că „şcolile sunt pe punctul de a exploda”. Sindicatul doreşte revenirea la măsura închiderii claselor acolo unde sunt cazuri de COVID-19 și acuză guvernul că „face un pariu riscant” cu sănătatea profesorilor şi elevilor, 

Ministerul Educaţiei, Jean-Michel Blanquer, a respins însă, vineri, acuzațiile sindicatelor: „Bineînţeles că este dificil, bineînţeles că este complicat. Dar acesta este preţul plătit pentru a menţine şcolile deschise, a spus el.Ar fi uşor să spunem: copiii nu mai merg la şcoală... nu asta îmi doresc”.

În România, însă, lipsa testelor nu provoacă îngrijorare la nivelul șefului Educației. Ministrul Sorin Cîmpeanu a spus că nu va amâna începutul anului școlar în lipsa testelor, chiar cu o zi în urmă.

„În niciun caz. Pentru că sunt state în care am avut nu 2.000 de infectări pe zi sau 4.000 de infectări pe zi, ci 200.000 de infectări pe zi, a se vedea Franţa şi nu s-au gândit la oprirea şcolii. Şcoala trebuie să continue, şcoala trebuie să continue cu prezenţă fizică. Sunt total de acord cu cerinţele elevilor care spun că trebuie să avem predictibilitate, care spun că trebuie să avem şcoală cu prezenţă fizică, care spun că testarea este importantă în şcoli, susţin total toate aceste lucruri pentru că doar în acest fel vom putea să evităm pierderile acelea masive în educaţie care s-au manifestat până acum”, a mai afirmat ministrul Educaţiei, miercuri seară, la un post TV.

De exemplu, în săptămâna care s-a încheiat pe 2 ianuarie, în Franţa a fost realizat un număr record de 8,3 milioane de teste pentru depistarea coronavirusului.

A trecut mai puţin de o săptămână de la redeschiderea şcolilor după Crăciun în Franţa, dar la liceul Jean Renoir din Boulogne-Billancourt, un oraş în apropiere de Paris, unul din patru profesori şi aproape 50 de elevi s-au îmbolnăvit deja de COVID-19.

Odată cu introducerea noilor reguli pentru testare şi depistarea contacţilor la începutul acestui semestru, directorul, Aristide Adeilkalam, se confruntă cu o provocare importantă: „Este foarte, foarte, foarte complicat. Un număr de 47 de elevi au COVID. Trebuie să identific contacţii în cazul fiecăruia dintre aceştia. Până acum, ne puteam ocupa de cazuri unul câte unul, în ordinea venirii. Acum suntem copleşiţi”.  Şcoala are 620 de elevi şi 40 de profesori.

În ciuda unui debut lent din cauza ezitării la vaccinare, 90% dintre persoanele cu vârsta peste 12 ani în Franţa au primit cel puţin două doze dintr-un vaccin anticoronavirus. Vaccinarea copiilor de la vârsta de cinci ani a început la finalul lunii decembrie.

Franţa a raportat joi 261.481 de noi infecţii cu coronavirus, mai puţin decât recordul de peste 332.000 stabilit miercuri, iar media pe şapte zile a cazurilor noi a crescut peste 200.000 pentru prima dată de atunci.

REALITATEASPORTIVA.NET


REALITATEASTAR.NET


TABU.RO


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă