Scenariile cazului Onești. De ce au murit 2 oameni? Sindicatul Europol reclamă "o lipsă de asumare"

1 lună in urmă 1

Sindicatul Europol reclamă ”o lipsă de asumare” în cazul dublei crime de la Oneşti şi prezintă mai multe scenarii de intervenţie posibile, spunând că poliţiştii fie nu sunt pregătiţi pentru ele, fie nu au echipamente.

Ce spune Europol:

"Un bărbat de 68 de ani sună la 112 și anunță că a sechestrat 2 bărbați pe care i-a găsit în apartamentul pe care l-a pierdut și ca le va da drumul doar dacă primește o sumă de bani. Primul echipaj de ordine publică ajunge la fața locului, confirmă apelul și transmite primele informații către dispecerat. Li se spune să aștepte și să asigure perimetrul.

Sunt chemați polițiștii disponibili (de la Poliția Onești) pentru a interveni în forță în apartament, cu riscul ca agresorul, la primele semne că se încearcă spargerea ușii, să îi atace cu cuțitul pe cei doi ostatici. Iar polițiștii să execute foc asupra agresorului care nu avea de gând să se supună somațiilor.

Observație:

În municipiul Onești exista o singură patrulă de ordine publică.

Nu există în dotarea polițiștilor de ordine publică echipamentele necesare pentru a forța/sparge ușa unui imobil.

Polițiștilor nu li s-a asigurat pregătirea tactică pentru cazurile de atacuri cu cuțitul.

Se așteaptă echipa serviciului de acțiuni speciale, un trăgător se poziționează pe acoperișul blocului din partea opusă sau în balcoanele din lateral, așteaptă momentul oportun când agresorul apare la geamul balconului și execută foc la nivelul pieptului, cu riscul de a-l ucide pe agresor.

Observație:

Polițiștii din cadrul structurilor de acțiuni speciale nu au pregătirea, armele și muniția potrivită pentru acest tip de intervenție.

Pentru scenariul 1 și 2 mass-media ar fi lansat concluzii de genul: „pensionar ucis fără milă”, „polițiștii execută un bătrân neajutorat care a rămas fără casă”, „a fost împușcat doar pentru că flutura un cuțit” sau „polițiștii au ales să îl împuște în loc să dialogheze”.

În timpul negocierilor purtate cu agresorul, echipa de intervenție așteptă momentul oportun, îi distrage atenția agresorului și din balconul de la etajul superior, prin rapel, pătrunde în apartament și imobilizeză agresorul, cu riscul ca acesta să reușescă să se rănească cu cuțitul pe care îl avea în mână sau chiar să atace ostaticii. Mai mult, există și riscul rănirii luptătorilor.

Observație:

Niciun polițist din cadrului serviciului de acțiuni speciale din niciun inspectorat de poliție județean nu a fost calificat ca „alpinist” pentru a realiza astfel de acțiuni și nici nu există echipamente de acest gen în dotare.

Este cel pe care l-am văzut cu toții la televizor și care ne-a demonstrat încă o dată haosul instituțional în momente critice".

Concluzia Europol: "La <<rece>> este ușor să analizăm și să ne dăm cu părerea despre o acțiune care avea multe necunoscute și puține certitudini. Peste toate acestea, un lucru doare rău: decesul a două persoane care puteau fi salvate. Iar ezitările au fost generate de o lipsă de asumare de către cei prezenți, mai ales că la 40 minute de la apelul de urgență, la fața locului a ajuns și procurorul de serviciu".

CITEȘTE ȘI:

Filmul crimelor de la Onești, prezentat de Poliție: Agresorul a sunat de 3 ori la 112 / Negociatorul a fost chemat de urgență de acasă și a ținut situația sub control până când una dintre victime a încercat să îl atace pe agresorVIDEO Bărbatul care a sechestrat și omorât doi muncitori la Onești a amenințat încă în 2018 că își va face "dreptate cu armă de foc" / Detalii despre cei doi oameni ucișiCrimele de la Onești. Agresorul are 4 condamnări la activ și amenința încă din 2018 că își va face "dreptate cu arma de foc", dar Poliția susține că "nu au existat indicii privind un comportament violent"
Citeşte Articolul Întreg pe Sursă