Scandalul datelor publicate de Voiculescu. Cîțu: Trebuie furnizate corect și legal. Gheorghiță: Pot genera interpretări greșite

1 lună in urmă 2

Premierul Florin Cîțu transmite, marți, într-un mesaj publicat pe Facebook, care este motivul pentru care a fost sesizat în legătură cu publicarea unor informații de către Ministerul Sănătății. Cîțu transmite că este de acord cu transparentizarea informațiilor despre pandemie și vaccinare, însă aceste date trebuie „furnizate corect, legal și cu avizele necesare”. 

„Susțin transparentizarea informațiilor de către toate autoritățile statului. Oamenii trebuie să știe date despre cheltuirea banilor publici, despre pandemie, vaccinare și despre orice altă informație de interes public. (...) Este normal să fac verificări în legatură cu sesizările pe care le primesc. (...) Sunt de acord cu transparentizarea informațiilor de interes public, cu mențiunea că aceste date trebuie furnizate corect, legal și cu avizele necesare. Vreau să mă asigur că nu au fost publicate date care să creeze probleme.”, scrie premierul, care face trimitere la o captură  „relevantă” cu datele publicate de minister.

Florin Cîțu susține că încă nu a fost demarat un control și că în momentul în care va lua o decizie, va anunța public.

Reacția lui Florin Cîțu vine după ce luni i s-a cerut să verifice modul în care Ministerul Sănătății, condus de Vlad Voiculescu, a publicat date despre pandemie și despre campania de vaccinare. Datele publicate de minister conțin inclusiv informații despre persoanlul din armată și din alte instituții ale statului, date care au nevoie de avizul instituțiilor pentru a fi publicate.

Potrivit unor surse guvernamentale, prin publicarea datelor respective, ministrul Vlad Voiculescu ar fi intenționat se reia o tema pe care, în trecut, a mai avut un conflict atât cu premierul, cât și cu coordonatorul campanie de vaccinare, Valeriu Gheoghiță, cea a vaccinărilor făcute „peste rând”. 

Valeriu Gheorghiță: Datele trebuie validate înainte de publicare. Pot fi erori care să genereze interpretări greșite

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță, a declarat marți că l-a informat pe premier, la solicitarea acestuia, în legătură cu datele despre campania de vaccinare de vaccinare. 

Gheorghiță a precizat că aceste date trebuie validate înainte de publicare pentru că pot fi erori care pot genera o serie de interpretări greșite, cum ar fi că se vaccinează în afara platformei.

„Nu sunt persoane vaccinate în afara platformei. Toate persoanele vaccinate sunt înregistrate în registrul național. Faptul că există o diferență este irelevant în condițiile în care avem persoane exceptate de la programarea în platformă, persoanele din centrele sociale, persoanele din învățământ, medici, persoanele fără adăpost, persoanele programate pentru transplant. (...) acesta este motivul pentru care cred că avem nevoie de o prevalidare a datelor și explicate în mod corect, tocmai pentru că generează ideea că sunt persoane care se vaccinează și nu sunt eligibile în etapa actuală.” a explicat Valeriu Gheorghiță.

„Am făcut o informare premierului legată de datele privitoare la activitatea de vaccinare, respectiv modalitatea prin care aceste date sunt puse în mediul online și ce informații sunt prezentate. Solicitarea a fost a premierului. Problema, din calitatea mea de președinte al comitetului de vaccinare, toate aceste informații necesită a fi validate înainte de a fi puse în mediul online pentru că pot fi erori care se corectez cu o întârziere de 24 de ore și pot să genereze o serie de interpretări eronate pe baza unor date care nu sunt validate”, a mai declarat Gheorghiță.

Editor : Robert Kiss

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă