Scandal la Iași, după ce USR-PLUS și PSD au respins bugetul propus de primar. Mihai Chirica: „Mâine închidem Primăria”

3 săptămâni in urmă 35


Iașiul a rămas fără buget, după ce, la finalul unei ședințe de opt ore a Consiliului Local, nu s-a aprobat bugetul pentru anul 2021 - în ultima zi în care era legal posibil. Legea impune votarea bugetelor locale la maximum 45 de zile de la aprobarea celui național, în caz contrar, nu se mai pot utiliza decât veniturile proprii.


Ședința extraordinară a Consiliului Local Iași a vizat astăzi aprobarea proiectului de buget, după ce, cu o zi înainte, au avut loc dezbateri de câteva ore în comisii pentru a stabili forma finală a acestuia.


În urma întâlnirii, care a început la ora 14.00 și s-a încheiat la ora 22.00, bugetul a fost respins. Fiind ultima zi în care putea fi aprobat bugetul, conform legii 273/2006 privind finanțele publice locale, la 45 de zile de la aprobarea bugetului național, de vineri, 23 aprilie, vor fi sistate toate plățile de la nivel național.


Practic, în acest moment, Iașul își poate folosi doar veniturile din surse proprii.


La finalul ședinței, după ce au fost validate amendamente tuturor formațiunilor politice - inclusiv 21 de la PSD și 21 de la USR-PLUS -, consilierii locali ai PSD au ieșit din sală, cei de la USR-PLUS s-au abținut, iar PNL cu PMP au strâns doar 13 din cele 14 voturi necesare pentru aprobarea bugetului.


Mâine vom închide Primăria, toate serviciile publice vor fi suspendate, transportul public nu va mai funcționa pentru că nu mai avem cu ce să furnizăm plățile.

Mihai Chirica:

„Salariile și primele de Paște, cele asigurate de companii, nu vor mai putea fi plătite, prin urmare, orașul intră într-o altă eră, sub politica și cizma USR-PLUS și PSD”, a declarat Mihai Chirica, într-o conferință de presă organizată la ora 22.00.


Primarul Mihai Chirica a spus că „ne-am umilit în fața acestor oameni să voteze bugetul acestui oraș”, făcând referire la USR-PLUS.


El a mai precizat că indemnizații pentru 12.000 de oameni cu probleme de handicap și însoțitorii lor nu vor mai putea fi plătite, iar Primăria nu va mai putea susține activitatea centrelor de vaccinare începând cu ziua de vineri.


„Alianța toxică USR-PLUS, alături de PSD, a blocat în totalitate funcționarea orașului nostru. Astăzi, USR-PLUS a dat lovitura de grație și s-a aliat cu PSD: nici Dragnea nu a reușit să frâneze atât de mult municipiul Iași cum au reușit ei astăzi. Alianța de la București nu există la Iași, ci este doar o bătălie politică împotriva ieșenilor. Îmi cer mii de scuze pentru toți cei care ați votat USRPLUS: nu ați făcut corect, v-ați lăsat înșelați”, a mai spus primarul în intervenția sa.


Ce spun reprezentanții USR-PLUS


Reprezentanții USR-PLUS neagă impactul negativ al neaprobării bugetului semnalat de primar. Ei spun că vor fi bani din fondurile proprii pentru facturile primăriei, dar că vor fi întârzieri în defalcarea TVA și primirea cotei-părți din impozitul pe venit către administrația locală.


Cosette Chichirău, președintele USR Iași, a declarat pentru Libertatea că solicitările alianței au fost de a investi în școli și mediu prin eliminarea risipei din Primărie, adică scăderea cu 15 milioane de lei a cheltuielilor pe personal. Amendamentul a fost respins în plenul Consiliului Local.


Cosette Chichirău, președintele USR Iași | Foto: Hepta

„Consilierii USR-PLUS, astăzi, au încercat să îl convingă pe Mihai Chirica și gașca de cumetri să renunțe la risipa din Primărie și să investească în școli și mediu. Primăria are prea mulți angajați care nu fac nimic în folosul ieșeanului. Amendamentele noastre de a reduce cu 15 milioane cheltuielile de personal au fost respinse. Ne interesează o viziune mai mare, ca ieșeanul să fie respectat, să nu îl plimbi de la un ghișeu la altul în secolul 21”, a declarat Cosette Chichirău.


Am cerut reducerea cheltuielilor de funcționare și am primit o schemă de personal mărită - Chirica nu știe să citească sau nu vrea să înțeleagă.

Președintele USR Iași:

Ea a mai precizat că primarul se opune progresului și că votul de astăzi însemnă că „nu și-a trecut bugetul”, dar și că „a pierdut încrederea ieșenilor”.


Chichirău a explicat că speră să fie votat un buget până la finalul lunii, dar că nu vor mai negocia cu PNL, pentru că „nu avem viziuni comune cu Mihai Chirica”.


„Pentru el nimic nu se poate, așa că ne rămâne să votăm un buget până la finalul lunii, dar nu bugetul lui, fiindcă e clar că el nu are majoritate”, a conchis Cosette Chichirău.


Abia după aprobarea bugetului local, Primăria Iași va primi din nou bani de la bugetul național.


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă