Scandal imens la conferința Olandei! Căpitanul, acuzat de un jurnalist: „De ce nu ieși de pe teren și când mor oameni?”

3 săptămâni in urmă 1

Articol de - Publicat miercuri, 24 martie 2021, 10:27 / Actualizat miercuri, 24 martie 2021 10:59

Georginio Wijnaldum, cel care poartă banderola Olandei în absența lui Van Dijk, s-a înfuriat când a fost întrebat de ce reacționat altfel în cazul rasismului față de cazul „Qatar”, gazda Campionatului Mondial unde au murit 6.751 de imigranți din cauza condițiilor înfiorătoare de muncă.

Preliminariile viitorului Mondial încep astăzi și lumea întreagă e îngrijorată de ce se întâmplă în Qatar. Cifrele dezvăluie de The Guardian sperie. Până acum, nu mai puțin de 6.751 de muncitori străini și-au pierdut viața pe șantierele deschise în Qatar pentru construirea stadioanelor și a infrastructurii în perspectiva turneului final (21 noiembrie - 18 decembrie 2022). 

Șapte arene noi și alte patru renovate, plus șosele, aeroporturi, hoteluri la Doha și împrejurimile capitalei, pe care lucrează două milioane de imigranți în condiții înfiorătoare. Au murit 2.711 indieni, 1.641 de nepalezi, 1.018 veniți din Bangladesh, 824 de pakistanezi și 557 din Sri Lanka.

55% dintre norvegieni cer boicotarea Mondialului din Qatar

Mai multe cluburi norvegiene au cerut federației de la Oslo să boicoteze CM, la fel ca 55% dintre nordicii care au participat la sondajul cotidianului VG. Jucătorii, în frunte cu tânărul căpitan Martin Ødegaard, nu vor să renunțe la șansa de a participa la Mondial, dar anunță proteste concrete, intense. 

La fel, internaționalii olandezi, care au lansat un mesaj comun, un apel la FIFA și UEFA de a forța Qatarul să respecte drepturile omului, pe care le-a încălcat cu brutalitate în ultimul deceniu.

Georginio Wijnaldum: „Ar fi mai bine să mergem acolo"

La ultima conferință a batavilor, unul dintre fotbaliști s-a certat cu un jurnalist. Georginio Wijnaldum (Liverpool), căpitanul Oranje în absența lui Virgil van Dijk, a fost întrebat de reporterul ESPN, Pascal Kamperman, de ce în cazul rasismului a îngenuncheat și a amenințat că iese de pe teren dacă un fotbalist de culoare este insultat, iar în acest scandal nu reacționează la fel de vehement.

Inițial, mijlocașul în vârstă de 30 de ani a spus că „trebuie să discutăm despre Qatar ca jucători și credem că, dacă ne calificăm, ar fi mai bine să mergem acolo, am avea un impact mai mare în transformarea lucrurilor. Unii dintre noi am aflat de curând despre întreaga situație și vom acționa".

„Spui că nu te poți apăra de rasism pentru că te duci să joci fotbal în Qatar"

La sfârșitul dialogului cu jurnaliștii, Wijnaldum a reluat subiectul, arătându-l cu degetul pe Kamperman și ridicând vocea:

- M-am gândit la întrebarea pe care mi-ai pus-o legat de rasism și Qatar. Înțelegi ce faci? Să compari rasismul cu ce se întâmplă în Qatar... Tu practic spui că dacă cineva e rasist față de o persoană de culoare, tu nu te poți apăra pentru că te duci să joci fotbal în Qatar. E foarte greșit. Spui că, dacă ești abuzat rasial, nu te poți apăra. Nu-mi place ce ai făcut, mi se pare ciudat.

Când ziaristul a precizat că nu compară cele două situații, Wijnaldum a încheiat: „După cum ți-ai susținut ideea, așa a sunat. În opinia mea, nu e bine".

Ceea ce se întâmplă în Qatar e diferit față de rasism, dar trebuie să facem ceva. Cred că mulți oameni nu au cunoscut situația din Qatar. Nu noi, jucătorii, am vrut ca acest Mondial să se dispute acolo
- Georginio Wijnaldum, mijlocaș Olanda 

Federația olandeză, antrenorii, jucătorii pot cere la FIFA avertizarea Qatarului, pentru ca exploatarea muncitorilor să înceteze imediat. Sunați, scrieți, vorbiți public. Protestați!

- Amnesty International, organizație care luptă pentru drepturile omului

Când am jucat în Qatar, am considerat acea perioadă o vacanță plătită. Am fost nevoit să predau pașaportul și nu puteam părăsi țara, trebuia să cer permisiunea autorităților. La acea vreme, eram ca un prizonier. Sigur, dintr-o cu totul altă perspectivă decât cea a muncitorilor din construcții de acum
- Frank de Boer, selecționerul Olandei

Citește și: 

Ungaria U21 - Germania U21 » Stăm cu ochii pe celălalt meci din grupa României. Echipe probabile + cote la pariuri

România U21 - Olanda U21 » Începem aventura la Euro! Echipele anunțate de GSP + cele mai tari cote

Playtech: Laurette, mesaje halucinante cu agresorul de la hotel. Totul e public, ce cadou a vrut mulatra


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă