Scandal financiar de proporții. Bănci renumite au permis spălarea a două trilioane de dolari proveniţi din activităţi de crimă organizată

5 luni in urmă 22


Unele dintre cele mai mari bănci din lume au permis infractorilor sau persoanelor aflate sub sancțiuni, cum sunt oligarhii ruși, să mute bani murdari în jurul lumii. Tranzacțiile efectuate între anii 2000 și 2017 se ridică la peste 2.000 de miliarde de dolari, dezvăluie o investigație internațională a Consorțiului Internațional al Jurnaiștilor de Investigație, citată de Adevărul.


O scurgere majoră de documente ale FinCEN, departamentul din cadrul Trezoreriei SUA responsabil de combaterea spălării de bani, arată cum marile bănci ale lumii au permis cu bună ştiinţă tranzacţii cu bani proveniţi din infracţiuni, iar guvernul american nu a intervenit.


Suma totală a tranzacțiilor suspecte, efetuate pe parcursul a 17 ani, se ridică la peste 2.000 de miliarde de dolari, precizează Adevărul.


Autoritatea în domeniu a SUA, care are ca rol principal tocmai avertizarea băncilor în privința tranzacțiilor suspecte și chair blocarea unor transferuri bancare care ridică semne de întrebare, a eșuat sistematic să ia măsurile necesare, permințând astfel spălarea de bani.


Cele mai importante dezvăluiri ale jurnaliştilor implicaţi în investigaţie:  
HSBC, cea mai mare bancă britanică, a permis mutarea a 80 de milioane de lire din conturile din Marea Britanie către conturi din Hong Kong, chiar dacă fusese informată de autorităţile americane că bani proveneau dintr-o schemă Ponzi complexă şi erau, prin urmare, furaţi.
JP Morgan a permis unei companii să mute nu mai puţin de 1 miliard de dolari printr-un cont din Londra fără să ştie cine îl deţinea. Ulterior, banca a ajuns la concluzia că respectiva companie era una controlată de Semion Mogilevich, un mafiot rus aflat pe lista FBI a celor mai căutate 10 persoane din lume. Deutsche Bank a mutat bani proveniţi din crimă organizată, terorism şi trafic de droguri. Dovezi solide indică faptul că Barclays Bank i-a permis unui apropiat al lui Vladimir Putin să evite sancţiunile impuse asupra acestuia de către guvernele occidentale. Banca centrală a Emiratelor Arabe Unite nu a acţionat după ce a fost avertizată că o firmă de pe teritoriul ţării ajuta Iranul să evite sancţiunile internaţionale. Standard Chartered a mutat bani pentru Arab Bank pentru mai bine de un deceniu după ce conturi ale unor clienţi ai Arab Bank au fost folosite pentru finanţarea de activităţi teroriste.

Neregulile grave din sistemul bancar au ieșit la iveală după ce peste 2.500 de documente ale FinCEN, majoritatea fiind raportate de activitîți suspecte, au fost scurse către publicația BuzzFeed News.


Jurnaliştii de la Buzzfeed au împărtăşit documentele cu Consorţiul Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţie, aceştia lucrând împreună pentru clarificarea informaţiilor conţinute de documente.  


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă