Scandal diplomatic între Arabia Saudită și Liban după ce un ministru libanez a numit „absurd” războiul din Yemen

1 lună in urmă 46

Arabia Saudită întrerupe relațiile diplomatice cu Libanul după ce ministrul libanez al informațiilor a criticat intervenția saudită în Yemen și a spus că „este timpul ca ea să înceteze”. Saudiții și-au rechemat ambasadorul din Liban, au cerut plecarea ambasadorului libanez de la Riad și au „oprit toate importurile libaneze”.

Riad-ul a decis „să-l recheme pe ambasadorul său în Liban pentru consultări şi i-a cerut ambasadorului libanez în regat să părăsească teritoriul în 48 de ore”, a transmis ministerul de externe saudit, conform Agerpres.

Arabia Saudită a decis, de asemenea, să „oprească toate importurile libaneze”, a precizat sursa citată. Regatul „regretă” deteriorarea relaţiilor cu Libanul, potrivit comunicatului în care se menţionează că „vor fi luate şi alte măsuri”, fără a le preciza.

Într-o emisiune de televiziune din 5 august şi difuzată luni, Georges Kordahi, actualul ministru libanez al informaţiilor, dar care nu era încă membru al guvernului la acea vreme, a calificat drept „absurd” războiul purtat din 2015 în Yemen de coaliţia militară condusă de saudiți şi a apreciat că este „timpul să înceteze”.

Arabia Saudită a replicat că aceste comentarii „aduc atingere eforturilor coaliţiei” şi „nu sunt în armonie cu relaţiile istorice” între Beirut şi Riad. Regatul saudit, precum şi Emiratele Arabe Unite - membru al coaliţiei - i-au convocat pe ambasadorii Libanului.

Declanşat în 2014, în războiul din Yemen şi-au pierdut viaţa zeci de mii de persoane, majoritatea civili, şi milioane de persoane au fost strămutate.

Editor : Adrian Dumitru

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă