Satul în care locuitorii se îmbolnăvesc de la soare. Boala provoacă orbire, surditate și paralizie

2 luni in urmă 12

Foto: TLC

În satul tropical Araras din inima Braziliei, 600 din cei 800 de locuitori nu ies pe stradă în timpul zilei.

Oamenii dorm în timpul zilei sau stau închiși în casele lor cu ferestrele acoperite. Scopul este de a evita razele UV ale soarelui, care le distrug țesutul pielii și le modifică trăsăturile feței.

Își trăiesc viața în interiorul caselor și sunt obligați să renunțe la activitățile în gospodărie, precum creșterea animalelor.

Oamenii iau contact cu lumea exterioară doar atunci când trebuie să fie supuși unor examinări sau intervenții chirurgicale pentru a plasa proteze pe față. Boala de care suferă distruge nasul, urechile, buzele, pomeții și chiar ochii.

Simptome

Fenomenul apare la o vârstă fragedă, de obicei în primii nouă ani din viață. Pete întunecate, pistrui și tumori minuscule apar mai întâi pe față și pe scalp, apoi se răspândesc la extremități și restul corpului.

Locuitor din Araras care suferă de pielea uscată pigmentată. Foto: TLC

Pielea uscată pigmentată provoacă orbire, surditate, paralizie, contracție a creierului și duce la moarte. Din păcate, diferitele tratamente utilizate din când în când nu funcționează, ceea ce face imposibilă tratarea bolii.

Cauza este incestul

Oamenii de știință, medicii și cercetătorii nu au putut explica inițial cauza izbucnirii bolii rare în sat. Se credea că este din cauza apei contaminate, pesticidelor sau tulburărilor de sânge.

În cele din urmă, rezolvarea a venit de la geneticieni, care au dovedit că este o boală genetică.

Locuitor din Araras care suferă de pielea uscată pigmentată. Foto: TLC

Boala este legată de incest. Când are loc o căsătorie între rude, purtătorii genei XP a pielii uscate pigmentate o transmit copiilor lor și aceștia la rândul lor la generațiile următoare. Pentru ca un copil să aibă gena, ambii părinți trebuie să o moștenească.

Pălăriile, cremele de protecție solară și diferitele medicamente nu sunt suficiente pentru a opri progresia bolii la cei născuți din părinți înrudiți.

Singura soluție pentru reducerea fenomenului, potrivit oamenilor de știință, este oprirea căsătoriei între rude – abia atunci se va reduce răspândirea genei problematice.

The post Satul în care locuitorii se îmbolnăvesc de la soare. Boala provoacă orbire, surditate și paralizie appeared first on Atlas Geografic.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă