Șase țări din UE au primit ultimatum să explice în 10 zile de ce au impus restricții anti-COVID atât de dure

1 lună in urmă 1


Comisia Europeană a făcut apel, marți, la șase state membre ale UE să relaxeze restricțiile impuse în mod unilateral la granițe în vederea combaterii Covid-19, în încercarea de a ajunge la o abordare coordonată mai puțin restrictivă în ceea ce privește circulația mărfurilor și a persoanelor în interiorul blocului comunitar, informează Digi 24, care citează agenția Reuters.


Comisia Europeană a anunțat că Belgia, Danemarca, Finlanda, Germania, Suedia şi Ungaria au zece zile să justifice restricţiile impuse, despre care comisarul pentru justiţie Didier Reynders spune că merg „prea departe”, potrivit Reuters.


Cu toate că nouă țări din UE au restabilit controalele la frontiere, este vorba despre Belgia, Germania, Danemarca, Ungaria, Austria, Portugalia, Finlanda, Norvegia şi Spania, Comisia Europeană s-a concentrat asupra celor șase state, pe motiv că au impus restricții suplimentare privind circulația. 


Belgia a primit ultimatul de la Comisia Europeană pe motiv că a interzis de la sfârșitul lunii ianuarie toate călătoriile neesenţiale spre ţară şi în străinătate. Comisia Europeană consideră măsura - prelungită până la 1 aprilie - problematică, dat fiind că nu ţine cont de situaţia epidemiologică din ţara de unde vine sau spre care se deplasează călătorul.


În ceea ce privește Germania, aceasta aplică filtre la graniţele cu Cehia şi cu Tirolul austriac, o măsură prelungită săptămâna trecută până la începutul lunii martie.


În aceste condiții, lucrătorii transfrontalieri şi şoferii de TIR nu pot trece decât dacă prezintă un test PCR negativ foarte recent. Măsura a determinat Austria să introducă, la rândul său, controale la frontiera cu Italia, provocând luni mari blocaje.


„Întoarcerea la o abordare coordonată a tuturor măsurilor luate în ceea ce priveşte libera circulaţie a persoanelor şi bunurilor în Uniunea Europeană reprezintă o necesitate”, a subliniat Didier Reynders.


În lipsa unei abordări coordonate a tuturor celor 27 de țări, „riscăm divizări şi perturbarea liberei circulaţii, precum şi a lanţurilor de aprovizionare, ceea ce am putut vedea şi în ultimele săptămâni”, a spus un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.


Țările luate în vizor de Bruxelles își apără deciziile de a impune măsuri dure la granițe.


„Aceste măsuri creează evident presiuni masive în regiunile de graniţă, asupra lucrătorilor transfrontalieri şi a transportului de bunuri şi pieţei unice, dar protejarea cetăţenilor noştri este primordială”, a declarat ministrul german pentru Europa Michael Roth, înaintea discuţiilor cu omologii săi europeni.


„Mai întâi, vreau să resping acuzaţia că nu am respectat legislaţia UE. Le-am explicat clar partenerilor noştri că dorim să eliminăm acest regim de control la graniţe cât mai curând posibil", a mai spus Michael Roth, potrivit dpa, citată de Agerpres.


Totodată, omologul său francez, Clement Beaune, a declarat pentru Reuters că Berlinul și Parisul și-au acordat 48 de ore pentru a coordona anumite măsuri de sănătate, cum ar fi teste sporite în regiunea Moselle, pentru a menține acea partea a frontierei deschisă lucrătorilor.


FOTO: Hepta


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă