Șase companii care au trucat licitații, amendate de Consiliul Concurenței cu peste jumătate de milion de euro

1 săptămână in urmă 12

Joi, 06 Ianuarie 2022, ora 13:19

107 citiri

Șase companii care au trucat licitații, amendate de Consiliul Concurenței cu peste jumătate de milion de euro

Consiliul Concurenţei a sancţionat cu amenzi în valoare totală de 2,52 milioane lei (aproximativ 521.000 euro) şase companii pentru trucarea unor licitaţii organizate de Societatea Complexul Energetic Oltenia şi Centrala Electrică de Termoficare Govora, în perioada aprilie 2017 - februarie 2019, pentru achiziţia de role şi ghirlande de role.

Au primit amenzi firmele Upipsa - 130.453,51 lei; Axa Company - 222.352,96 lei; Uzina Rominex - 486.646,74 lei; Uzitmet Industry - 795.925,21 lei; Prelmet - 58.984,94 lei; Grupul Reparaţii Industriale şi Montaj Excavatoare X - 826.723,23 lei.

În urma unei investigaţii, autoritatea de concurenţă a constatat că cele şase companii au constituit asocieri în vederea participării cu ofertă comună la 12 proceduri de achiziţie publică organizate de Complexul Energetic Oltenia SA şi Centrala Electrică de Termoficare Govora SA în perioada aprilie 2017 - februarie 2019.

Practic, la majoritatea procedurilor de achiziţie, din perioada aprilie 2017 - februarie 2019 nu a existat concurenţă, deoarece singurul ofertant a fost asocierea formată din cinci sau şase companii implicate.

Aceasta în condiţiile în care cu ocazia altor proceduri de achiziţie publică organizate de cele două entităţi contractante anterior şi ulterior perioadei menţionate mai sus, precum şi la cele organizate de Complexul Energetic Hunedoara S.A. în perioada 2016 - 2020, firmele s-au concurat, participând fie cu ofertă individuală, fie în asocieri formate din mai puţini membri.

Investigaţia a fost declanşată în anul 2019, în urma sesizării Complexului Energetic Oltenia.

Consiliul Concurenţei aminteşte că asocierea de companii este permisă de legislaţia în domeniul achiziţiilor publice şi al concurenţei, cu excepţia cazului când aceasta are drept scop eliminarea sau restrângerea concurenţei.

Pentru a veni în sprijinul companiilor şi a evita încălcarea normelor în domeniu, Autoritatea de Concurenţă a elaborat Ghidul privind respectarea regulilor de concurenţă în situaţia participării sub formă de asociere la o procedură de achiziţie publică, postat pe site-ul instituţiei.

Citeste si:

Amendă usturătoare pentru Romelu Lukaku. Cât trebuie să plătească belgianul clubului său pentru declarațiile din presă

Atacantul belgian al echipei Chelsea, Romelu Lukaku, ar fi fost amendat cu suma de 500.000 de euro de către gruparea engleză, după declaraţiile nepotrivite pe care le-a făcut despre formaţia...

 ”Nesimțirea acestui om este fără margini”

Un șofer din Sectorul 6 a fost amendat de poliția locală pentru că a parcat mașina pe un spațiu verde dintr-un mic părculeț amenajat de administrația locală. Primarul Ciprian Ciucu...

DigiSport.ro

ObservatorNews.ro

Adevarul.ro

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă