Sarmale cu varză murată și afumătură – rețeta tradițională

3 săptămâni in urmă 27

Când spui sarmale cu varză murată și afumătură gândul te poartă la cee mai bun din gusturile copilăriei, așa că de Crăciun și Revelion trebuie să le poți face și tu. Uite care e cea mai simplă rețetă tradițională de sarmale cu varză murată (și afumătură).

Sarmale cu varză murată – rețeta anului 2021

Unul dintre cele mai așteptate momente ale Sărbătorilor de Iarnă este acela când casa se umple de mirosul dulce-acrișor al sarmalelor puse la foc, iar clocotul domol al acestora împrăștie în jur aroma de bucurie și cimbru.

Ca să ai și tu parte de niște sarmale de vis, iată mai jos cum să faci sarmale cu varză murată (și afumătură, dacă îți place), așa cum făceau bunicele noastre.

Ingrediente sarmale cu varză murată

După cum îi spune numele, acest preparat este de neconceput fără varză murată, chiar dacă sunt o sumedenie de variante de sarmale (cu foi de varză dulce, cu foi de viță, cu foi de țelină, samd.). Așadar, dacă nu ai pus varză la murat în toamnă, dă fuga la obor, la piață sau la cineva apropiat (rudă sau vecin) care a fost mai harnic sau mai priceput decât tine și ia niște varză murată în saramură. Apoi, fă rost de carne de purcel proaspătă, pentru că nu e tradițională rețete de sarmale cu varză murată dacă nu e făcută în datina strămoșească, cu carne de porc tăiat la Ignat.

Restul ingredientelor sigur le are orice gospodină în casă, fac parte dintre acele alimente de bază care nu lipsesc din nicio cămară. Așadar, pentru sarmale cu varză murată ai nevoie de:

 • 1,5 kilograme de varză murată (varză acră), cam două verze murate medii
 • 750 grame carne de porc tocată (pulpă cu grăsime, spată și piept de porc – o poți toca singur acasă sau o poți lua de-a gata de la magazine) => ai aici programul Lidl de Crăciun 2021 sau programul Kaufland de Crăciun.
 • două cepe;
 • 6 linguri de orez;
 • 3 linguri de bulion de roşii;
 • o legătură de mărar;
 • piper măcinat;
 • 10-12 boabe de piper;
 • două foi de dafin;
 • cimbru uscat;
 • 200 g de slănină afumată (sau orice fel de afumătură) – în cazul în care vrei sarmale cu varză murată și afumătură (dacă nu, poți scoate afumătura din listă)

Mod de preparare sarmale cu varza murata

Acum, hai la treabă! e timpul să faci sarmalele cu varza acra pe care le visai.

Se curăţă ceapa şi se toacă mărunt, după care se pune la călit în puţin ulei, la foc mic şi într-un vas acoperit. Apoi se adaugă orezul ţinut în prealabil câteva minute în apă rece și o lingură de bulion. Se lasă la foc mic două minute, amestecând mereu. Se adaugă o lingură de bulion şi se mai lasă pe foc două minute.

Într-un lighean sau castron mai mare se pune carnea, împreună cu ceapa şi orezul cu bulion călite mai devreme, 1/4 de linguriţă de piper măcinat, 1/2 linguriţă de cimbru uscat, mărarul tocat mărunt. Se amestecă bine.

sarmale cu varza murata si afumatura de Craciun - cum facem sarmaleleCum faci sarmale cu varza murata – rețeta pas cu pas

După ce aţi pregătit carnea, desprindeţi frunzele de varză de pe cotor, tăiaţi nervurile mai groase, puneţi foaia de varză în palmă, luaţi carne cu o lingură şi rulaţi foaia de varză în jurul cărnii, având grijă să acoperiţi cu varză şi capetele sărmăluţei, pentru a nu ieşi carnea. Sărmaluţele astfel pregătite se pun într-o cratiţă destul de încăpătoare, una lângă alta, în forma circulară. Pe fundul cratiţei puneţi în prealabil o lingură de ulei, 2-3 frunze întregi de varză şi un strat de 1 cm de varză tocată mărunt.

După ce terminaţi de făcut un strat de sarmale, puneţi deasupra lor o lingură de bulion diluat într-o ceşcuţă de apă şi câteva bucăţi de afumatură (dacă vreti sarmale cu varza murata fara afumatura, nu puneti afumatura!).

Printre sarmale rupeţi şi două foi de dafin uscat. Continuaţi apoi cu încă un strat de sarmale, apoi afumătură şi din nou sarmale, până când le terminaţi. Deasupra ultimului strat de sarmale puneţi un strat de 1 cm de varză tocată mărunt şi împrăştiaţi încă o lingură de bulion.

Completaţi cu apă până când aceasta depăşește cu câţiva cm sarmalele. Se acoperă cratiţa şi se pune la fiert, la foc mijlociu, cam 40 de minute. Se verifică din când în când să nu scadă prea mult apa şi se completează când este nevoie. După aceea se dă focul mic şi se mai lasă până când sunt gata, cel puţin o oră. Practic trebuie să scoateţi o sărmăluţă pe o farfurie şi să o gustaţi, varza trebuie să fie bine fiartă.

Pentru cei care doresc să ducă preparatul la nivelul următor, sarmalele pot fi băgate și la cuptor timp de o oră după pașii de mai sus.

Când sarmalele cu varză murată sunt gata, mai ai nevoie doar de smântână și, desigur, să știi cum faci mamaliga!

Dacă ai poftă de alte retete de sarmale, ai ocazia să experimentezi.

Poftă bună, Sărbători Fericite și transmite și celor dragi unul dintre aceste mesaje de Crăciun!

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă