Sarbatori religioase - 25 februarie. Povestea Sfantului Ierarh Tarasie

1 lună in urmă 2

Ortodoxe
Sf. Ier. Tarasie, patriarhul Constantinopolului

Greco-catolice
Sf. aep. Tarasie al Constantinopolului

Romano-catolice
Sf. Cezar, medic

Sfantul Ierarh Tarasie este pomenit in calendarul crestin ortodox la 25 februarie.

S-a nascut la Constantinopol, intr-o familie influenta din capitala imperiului, urmand tatalui sau in inalte functii publice din administratia bizantina.

Sfantul Tarasie a fost chemat in scaunul arhiepiscopal al Constantinopolului de catre imparateasa Irina (regenta intre anii 780-797; imparateasa intre anii 797-802), cu toate ca era mirean, dar era unul dintre cei mai buni si mai iubiti demnitari din imperiu.

Demersul acesteia a venit dupa moarte imparatului Leon IV (775-780), prigonitor al iconodulilor, cei care se inchinau sfintelor icoane, in dorinta acesteia de a pune capat tulburarilor si de a restabili dogma dreptei credinte.

Sfantul Tarasie a acceptat propunerea imparatesei de a ocupa scaunul patriarhal al Constantinopolului cu conditia sustinerii si organizarii unui nou sinod ecumenic, singura instanta autorizata si suficient de puternica pentru a pune capat ereziei iconoclaste.

Deci schimbandu-si randuiala, Sfantul Tarasie a inceput o viata sfanta, chiar daca si pana atunci traise nu dupa trup, ci dupa duh: "Infranarea si postirea lui era mare de-a pururea, avand somn putin, si petrecea in gandiri dumnezeiesti si in rugaciuni toata noaptea.

Nu s-a odihnit pe pat si in asternut moale, nici s-a imbracat in haine moi, nici nu l-a vazut cineva din slujitorii lui lepadand candva braul sau si hainele, cand avea nevoie sa se odihneasca, nici a lasat ca cineva sa-i scoata incaltarile din picioare, avand intru pomenire cuvintele lui Hristos: 'N-am venit ca sa-mi slujeasca mie'" (Vietile Sfintilor).

Intronizat ca arhiepiscop al Constantinopolului, Sfantul Tarasie a convocat ultimul sinod ecumenic, invitand toate bisericile patriarhale si biserica Romei.

Sinodul al VII-lea Ecumenic s-a reunit la Niceea (Bitinia, Asia Mica) in anul 787 si a fost prezidat de patriarhul Constantinopolului, Sfantul Tarasie. Sinodul a condamnat iconoclasmul ca erezie si a restabilit cultul sfintelor icoane. A fost ultimul din cele sapte sinoade ecumenice.

Patriarhul Tarasie a trecut la Domnul, dupa 22 de ani de lupta pentru Hristos. A fost ingropat in manastirea zidita de el pe malul Bosforului.

Citeste si:

Un roman a platit pentru un credit de 180 de euro dobanda de peste 30.000%. Banii au fost imprumutati pentru 30 de zileCele doua cuvinte cu care Elon Musk a saracit milioane de mici investitoriDe ce legumele si fructele din supermarket nu se strica niciodata. Semnificatia codului misterios de pe autocolantCand trebuie bauta cafea de dimineata, pentru a avea efectul asteptatRaed Arafat, despre fondatoarele Asociatiei "Daruieste Viata": "Alta este sa daruiesti societatii venin si stiri false"Clotilde Armand i-a lasat pe angajatii unei directii a primariei fara spor de antena: "Am aflat uluita ca toti beneficiau inca din 2016 de 15% in plus la salariu"
Citeşte Articolul Întreg pe Sursă