Sărbători pascale cu bani de împrumut, pentru mulți dintre pensionarii României

3 săptămâni in urmă 11

Foto arhivă Foto arhivă

Sărăcia îi împinge pe pensionari să se împrumute cu câteva zeci de lei pentru a avea ce pune pe masa de Paște. Pensiile mici, umilitoare, îi determină să apeleze la casele de ajutor reciproc.

MIERCURI, 21 APRILIE 2021, 17:07

SURSĂ: Realitatea PLUS

AUTOR: Iulian Budușan

După o viață întreagă de muncă, această este răsplata pe care le-o oferă statul român. Iar mulți dintre cei care apelează la CAR, își trăiesc dramele în tăcere. Astăzi, au venit să își primească pachetele gratuite cu alimente pentru masă de Paște, iar unii dintre ei au ales să vorbească. Și doar cu asta rămîn, pentru că apoi, se întorc în mizeria cotidiană, uitați de autorități.

La 70 de ani, domnul Sorin se împrumută că să aibă căldură în casă. Pensia de 800 de lei nu i-ar ajunge să-și plătească și facturile și să mai aibă și ce pune pe masă. Bătrânul primește cu lacrimi în ochi pachetul gratuit de Paște de la asociația Omenia. Cele câteva produse de igienă, făina, uleiul și conservele contează enorm pentru el.
Cu 856 de lei pe lună ar trebui să trăiască și altă pensionară aflată la anaghie. Paștele îl va sărbători cu lumina luată de la Biserică. Iar pe masă nu va pune mâncăruri deosebite. Pur și simplu nu sunt suficienți bani pentru asta.

Alții nici măcar nu se gândesc la masă de Paște. Au nevoie de bani strict pentru medicamentele fără de care ar fi măcinați de dureri și de boli.

O bătrână a împrumutat luna trecută 200 de lei. Alții iau împrumuturi chiar mai mici. Un milion de bătrâni trăiesc în România cu pensia socială de 800 de lei. 

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă