Sancțiunile UE împotriva Rusiei irită Moscova, dar îi nemulțumesc și pe aliații lui Navalnîi: ”Nu vor transmite mesajul”

1 lună in urmă 2


Miniştrii de externe ai statelor Uniunii Europene au ajuns la un acord, luni, pentru a pregăti sancţiuni împotriva mai multor oficiali ruşi de rang înalt, drept replică la încarcerarea lui Aleksei Navalnîi. Apropiații opozantului rus cred însă că măsurile nu sunt suficient de convingătoare, scrie Financial Times.


Decizia UE de a adopta sancțiuni împotriva unor oficiali ruși, după condamnarea la aproape trei ani de închisoare a lui Aleksei Navalnîi, a fost criticată de Rusia și salutată de Washington, dar a stârnit nemulțumirea apropiaților liderului opoziției ruse.


Măsurile au fost adoptate luni, la reuniunea miniștrilor de Externe din UE. Multe detalii nu au fost date publicității în mod oficial, dar agențiile de presă scriu că aceștia au ajuns la un acord de principiu pentru a impune interdicții de călătorie și pentru a îngheța activele a cel puțin patru oficiali ruși, posibil chiar mai mulți.


Potrivit Reuters, citată de Agerpres, surse diplomatice susţin că vor fi vizaţi şeful Comitetului de anchetă rus, care se ocupă de toate infracţiunile majore, directorul direcţiei penitenciarelor, directorul Gărzii naţionale din Rusia şi procurorul general.


AFP, care citează diplomaţi europeni, spune totodată că pe listă nu s-ar afla niciun oligarh rus. Acest lucru a fost solicitat de colaboratori apropiaţi ai lui Navalnîi, dar guvernele UE au decis în favoarea sancţionării unor oficiali de rang înalt întrucât astfel de măsuri au şanse mai mari să facă faţă unei contestări juridice.


Sancțiunile trebuie adoptate și de Consiliul European înainte de a intra în vigoare.


Cert este, deocamdată, că anunțul nu a fost bine primit de către apropiații lui Navalnîi.


„Este vorba despre sancţionarea a zece funcţionari ai Kremlinului cărora nu le place să călătorească în străinătate şi care nu au aici bunuri, ceea ce înseamnă că asta nu va fi dureros şi nu va transmite mesajul", a avertizat Leonid Volkov, un apropiat al lui Aleksei Navalnîi, venit la Bruxelles să pledeze pentru sancţiuni cât mai dure.


"Pentru noi, asta înseamnă că trebuie să ne continuăm lupta pentru a-i convinge", a adăugat el.


În schimb, Moscova a criticat mutarea UE. „Decizia adoptată de Consiliul Afaceri Externe (al UE) la 22 februarie sub un pretext alambicat pentru a pregăti noi sancţiuni ilegale şi unilaterale împotriva unor cetăţeni ruşi este dezamăgitoare", a indicat ministerul rus de Externe într-un comunicat.


O reacție a venit și din SUA, care au salutat acordul miniștrilor UE, prin vocea secretarului de Stat Antony Blinken.


Decizia miniștrilor de Externe reflectă o atitudine mai dură a UE față de Rusia, scrie Financial Times, care notează tentativa eșuată a șefului diplomației europene Josep Borrell, de a întreține dialogul cu Moscova.


În același timp, faptul că sancțiunile vizează doar câțiva oficiali ruși arată încă o dată existența unui puternic diferend între statele membre UE în privința abordării relației cu Rusia.


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă