Salvați Copiii România îi cere ministrului Educației să nu elimine transportul gratuit pentru elevi și să ofere informații clare privind decontarea cheltuielilor de transport

1 lună in urmă 8

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2021/02/Foto-Salvati-Copiii.jpg
Organizația Salvați Copiii România i-a transmis ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, o scrisoare prin care își manifestă îngrijorarea cu intenția Guvernului de a adopta o ordonanță de urgență care să anuleze dreptul elevilor din preuniversitar la transport local gratuit. Salvați Copiii cere, totodată, informații clare privind modalitatea de decontare gratuită și integrală a cheltuielilor de transport.

Ordonanța respectivă, arată organizația, vizează reducerea costurilor de transport cu 50% pentru elevi, cu excepția categoriilor vulnerabile din care fac parte elevii orfani, elevii cu cerințe educaționale speciale și cei pentru care s-a stabilit o măsură de protecție specială. “De asemenea, călătoriile dus-întors sunt limitate la 8, iar în cazul transportului rutier, se asigură decontarea valorii documentelor de transport lunare până la 30 lei/lună pentru distanța de 3 km. Pentru distanțele care depășesc 3 km, până la limita de 50 de km, această sumă de 30 de lei/lună se suplimentează cu 3 lei pentru fiecare kilometru”, arată Salvați Copiii în scrisoare.

Potrivit acesteia, “la mai puțin de un an de la asumarea publică de către Guvernul României a obligației de a asigura elevilor, nu doar cadrelor didactice, acoperirea cheltuielilor de transport, acest nou proiect de lege anulează, fără drept, ceea ce a fost obținut prin efortul susținut al societății civile, inclusiv al structurilor reprezentative ale elevilor.” 

Continuă scrisoarea: “Motivația invocată, aceea a asigurării stabilității legislative în lipsa căreia ar fi imposibilă finanțarea și decontarea cheltuielilor de transport, e echivocă, prin simplul fapt că o simplă lectură a modificărilor propuse pune în lumină un singur scop și anume reducerea cheltuielilor bugetare  prin privarea copiilor de o facilitate esențială a participării lor școlare (…)”.

Organizația amintește că peste 400.000 de elevi sunt nevoiți să facă naveta zilnic pentru a ajunge la școală ori liceu, iar România înregistrează o rată înaltă a părăsirii timpurii a școlii – 15,3%.

Pe de altă parte, în comunicarea ce însoțește scrisoarea către ministrul Cîmpeanu, Salvați Copiii cere lămurirea mai multor probleme în legătură cu transportul elevilor: 

Comunicarea publică, în următoarele zile, a intenției Guvernului României cu privire la menținerea reglementărilor actuale privind transportul gratuit.Stabilirea și publicarea modalităților de achiziționare, de către copii și reprezentanții acestora, a legitimațiilor de călătorie gratuite pentru mijloacele de transport în comun și pentru naveta între domiciliu și unitatea de învățământ.Lămurirea aspectelor juridice privind transportul și comunicarea surselor de finanțare atât pentru sumele care trebuie alocate din bugetul Ministerul Educației inclus în bugetul de stat (50%) , cât și cu privire la bugetele locale ori județene (50%), conform art. 84 (3^1) și (3^5) ale Legii educației naționale.   

Articolul Salvați Copiii România îi cere ministrului Educației să nu elimine transportul gratuit pentru elevi și să ofere informații clare privind decontarea cheltuielilor de transport apare prima dată în Edupedu.ro.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă