Salvați Copiii cere urgentarea testării în școli: „Am atins un punct critic care ar putea arunca în colaps viitorul educațional al țării”

1 săptămână in urmă 23

Organizația Salvați Copiii România consideră urgentă clarificarea testării periodice a copiilor în școli, iar decizia de testare trebuie luată de consiliile de administrație ale școlilor, a transmis ONG-ul luni, într-un comunicat de presă. 

În plus, din discuțiile avute cu părinții implicați în programele socio-educaționale derulate de Salvați Copiii la nivel național, rezultă că o parte dintre aceștia sunt gata să-și asume responsabilitatea testării, în timp ce alții doresc ca testele să fie realizate în școală, se arată în comunicatul de presă. 

Testarea periodică a copiilor cu testele antigen cu salivă este non-invazivă, sigură din punct de vedere medical și ușor de utilizat (inclusiv de către copii), transmite ONG-ul. 

Salvați Copiii cere implicarea cadrelor medicale 

Organizația Salvați Copiii consideră că, pentru a urgenta procedura, înainte ca pandemia să se agraveze din nou, este necesară implicarea, măcar în primele săptămâni, a cadrelor medicale și, prin participare voluntară, a părinților sau studenților din domeniile socio-medicale. 

Acest lucru ar putea asigura un start eficient și instalarea unei practici generale pozitive ce ar elimina falsele controverse privind dificultățile și riscurile procesului de testare, se mai arată în comunicat. 

Responsabilitatea consiliilor de administrație 

Consiliile de administrație poartă o uriașă responsabilitate însă, prin comunicare cu asociațiile de părinți, pot fi stabilite proceduri adaptate nu doar la nivel de unitate de învățământ, ci inclusiv în raport cu specificul fiecărei clase în parte. Nu în ultimul rând, consultarea și luarea în considerare a opiniilor elevilor, obligatorii în acest context, vor fi în măsură să asigure cele mai adecvate abordări ale acestei problematici a testării non-invazive, mai transmite organizația. 

De altfel, Salvați Copiii a solicitat autorităților pregătirea sistemului de învățământ pentru utilizarea acestor teste cu salivă încă din luna aprilie a acestui an, invocând sutele de studii de specialitate care demonstrau acuratețea și caracterul practic, dar și experiența altor state (Germania, Franța, Marea Britanie, Austria, Japonia, Portugalia, Italia) care au integrat această soluție medicală în setul lor de măsuri de susținere a participării școlare a copiilor, ca prioritate în asigurarea protecției sanitare în școli.

„Într-o societate în care sistemul educațional nu a fost în ultimele decenii prioritatea guvernelor, dovadă fiind refuzul sistematic de a aloca resursele bugetare cuvenite conform legii, și în care rata vaccinării nu a atins un prag al siguranței medicale generale, considerăm că am atins un punct critic care, în lipsa unei mobilizări generale, ar putea arunca în colaps viitorul educațional al acestei țări”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.

Datele statistice privind abandonul școlar și analfabetismul funcțional în rândul elevilor români, conform Salvați Copiii:

  • Anual, 35.000 de elevi părăsesc sistemul preuniversitar;
  • fenomenul copiilor aflați în afara școlii: 275.000 de copii între 7 și 17 ani
  • și analfabetismul funcțional: 41% la citire, 46,6% la matematică și 43,9% la științe.
Citeşte Articolul Întreg pe Sursă