S-a inventat vopseaua minune, fara precedent in lume: O dai pe casa si nu mai ai nevoie de aer conditionat VIDEO

3 săptămâni in urmă 24

Oamenii de stiinta au creat o vopsea revolutionara, care ne-ar putea imbunatati viata de zi cu zi, in mod considerabil. Dupa multi ani de cercetari, expertii de la Universitatea Purdue au obtinut lichidul care reflecta 98,1 % din lumina soarelui, ducand la mentinerea racorii in case, al caror acoperis este impregnat cu acest strat.

Trebuie mentionat faptul ca in prezent in lume, vopselele de pe piata pot reflecta intre 80 si 90% din razele astrului nostru, pe cand aceasta noua vopsea alba a ajuns aproape de 100%.

Noua tehnologie de vopsire care va folosi acest produs pentru acoperisurile caselor "verzi", le va conferi locuintelor o temperatura in interior scazuta cu pana la 10 grade Celsius (in timpul verii), eliminand folosirea aparatelor de aer conditionat si ajutand la combaterea incalzirii globale, potrivit India Times.

Cercetatorii din Indiana, Statele Unite, lucreaza de sase ani pentru a gasi formula ideala pentru combinatia perfecta a vopselei. Au fost incercate peste 100 de materiale de-a lungul studiilor.

"Ne-am uitat la diverse produse comerciale, practic tot ceea ce este alb. Am constatat ca, folosind sulfatul de bariu, putem face ca suprafetele acoperite sa fie cu adevarat reflectante, ceea ce inseamna de un alb intens", a declarat Xiangyu Li, cercetator la Institutul de Tehnologie din Massachusetts, care a facut parte din echipa de cercetare.

Cu toate astea, expertii au obtinut cea mai buna versiune a vopselei albe, care reflecta 98,1 % din razele soarelui, utilizand carbonat de calciu.

"Daca ati utiliza aceasta vopsea pentru a acoperi o suprafata a casei de aproximativ 1.000 de metri patrati, estimam ca ati putea obtine o putere de racire de 10 kilowati. Asta inseamna mult mai mult decat majoritatea aparatelor de aer conditionat", a explicat Xiulin Ran, profesor la Universitatea Purdue.

Aceasta descoperire revolutionara s-ar mai putea folosi si la acoperirea cu un strat a soselelor din marile orase, asa cum a procedat metropola Los Angeles, cu scopul de a reflecta mai multa caldura, care adesea era absorbita de asfaltul inchis la culoare.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă