S-a aflat de ce pacienţii vindecaţi de Covid acuză dureri de cap încă multă vreme

1 lună in urmă 1

S-a aflat de ce pacienţii vindecaţi de Covid acuză dureri de cap atroce, chiar şi după mai multe săptămâni de la negativare, iar cauza nu este, aşa cum se credea, deteriorarea celulelor nervoase, arată un studiu al cercetătorilor de la Uniformed Services University și National Institutes of Health.

Simptomele persistente chiar şi după recuperare şi dispariţia simptomelor respiratorii acute au nedumerit oamenii de știință, dar până acum se credea că sunt rezultatul afectării directe a celulelor nervoase.

Știind că virusul ar putea provoca inflamații în interiorul și în jurul vaselor de sânge din alte părți ale corpului, cercetătorii au analizat mai atent creierul a 13 pacienți care au murit din cauza COVID-19, informează Antena3.

RMN-urile de înaltă rezoluție ale țesuturilor cerebrale obținute de la acești pacienți i-au ajutat pe cercetători să identifice hiperintensități focale, care corespundeau vaselor de sânge mici ce arătau urme de inflamație și deteriorarea pereților lor. Deteriorarea acestor vase include scurgerea unei proteine, fibrinogen, din sânge în regiunile adiacente ale creierului.

S-a aflat cauza durerilor de cap la pacienţii vindecaţi de Covid

Conform surselor menţionate, creierul pacienților studiați provine în mare parte de la oameni care au murit fără a fi spitalizați pentru boală.

Studiile anterioare au vizat în principal pacienții care au suportat o spitalizare îndelungată, fiind inclusiv conectaţi la ventilatoare. Astfel de factori ar putea face dificilă interpretarea efectelor directe pe care virusul le are asupra creierului și a consecințelor pe care șederile îndelungate în spital le pot avea asupra corpului, după cum a explicat dr. Dan Perl, profesor de patologie la USU și director al USU Brain Tissue Repository.

„COVID-19 pare să aibă tendința de a deteriora vasele de sânge mici din creier, mai degrabă decât celulele nervoase în sine (…) Deşi a fost tentant să conectăm constatările noastre legate de creier cu anumite manifestări clinice, cazurile examinate au avut foarte puţine informaţii clinice asociate. Deci, acest lucru nu a putut fi făcut.

Aceste descoperiri abordează concepte importante pentru înțelegerea manifestărilor neurologice acute și persistente ale COVID-19. Pandemia afectează atât ​​populația civilă, cât și pe cea militară și produce o mortalitate considerabilă și efecte pe termen lung în rândul celor care și-au revenit după infecție. Rezultatele sunt de interes și importanță pentru ambele comunități „.

Citeşte şi: Vlad Voiculescu anunţă revizuirea măsurii anunţate de Klaus Iohannis dacă la Terapie Intensivă se depăşeşte numărul de 1500 de pacienţi cu Covid 19.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă